Gemeente Haaksbergen


Lintjesregen in Haaksbergen
29-04-2009 Lintjesregen in Haaksbergen
In het kader van de jaarlijkse Lintjesregen werden vier personen in de gemeente Haaksbergen verrast met een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Karel Loohuis reikte de bijbehorende versierselen uit. De sinds kort in Enschede woonachtige heer Harry Mast werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In een overvol 't Meuken in Sint Isidorushoeve hoorden mevr. Rikie Grashof en het echtpaar Ciska en Harry ten Vregelaar dat 'het hare majesteit had behaagd' om hen te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Harry Mast hoorde tijdens de pauze van een orgelconcert in de hervormde kerk in Haaksbergen wat de aanleiding was van dit bijzondere orgelconcert. Burgemeester Loohuis kwam binnen om te vertellen dat hij onder meer voor z'n vele en langdurige verdiensten als (kerk)organist was benoemd tot Ridder in de Oranje Nassau. Vorig jaar was hij ruim veertig jaar organist bij diverse kerken, waarvan 25 jaar bij de hervormde kerk in Haaksbergen. Hij begon als organist in het Friese Workum, vanaf 1983 is hij organist bij de hervormde kerk in Haaksbergen-Buurse. Voorts was hij onder meer jarenlang actief in de muziekcommissie van de Kunstkring Haaksbergen. Tot vorige zomer was hij ruim veertig jaar werkzaam binnen het muziekonderwijs in Noordoost Nederland. Vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van samenwerking tussen Europese conservatoria in het algemeen, en tussen de conservatoria van Enschede en Riga in het bijzonder, ontving Mast het eredoctoraat van het conservatorium in Riga (Letland).

Mevrouw H.T. (Rikie) Grashof-Ros kreeg de onderscheiding vanwege haar langdurige activiteiten op het gebied van kerkelijk leven en zorg. Zo is zij vanaf 1968 werkzaam als klokkenluider van de plaatselijke St. Isidoruskerk. Bij diezelfde kerk is ze ook al ruim veertig jaar werkzaam als vrijwilliger. Zo regelt zij de aulabezoeken, heeft jarenlang de huishouding in de pastorie geregeld en zij trad regelmatig op als gastvrouw. Ook is mevrouw Grashof al veertig jaar coördinator van de collecte van de KWF Kankerbestrijding in Haaksbergen.

De heer en mevrouw Ten Vregelaar - ten Heggeler kregen beiden een koninklijke onderscheiding. Beiden zijn zeer actief binnen de plaatselijke samenleving. Zo is mevrouw F.G.M. (Ciska) ten Vregelaar-ten Heggeler vanaf 1974 barmedewerker van het gemeenschapshuis 't Meuken. Vanaf 1982 is ze vrijwilliger bij de bundelgroep en bezorger van dorpsblad 't Hoevetje. Gedurende heel veel jaren ondersteunde ze haar echtgenoot bij diens activiteiten als penningmeester van de Stichting Sportcommissie St. Isidorushoeve. Voorts is ze actief bij de plaatselijke kerk, onder meer als lid van de liturgiegroep, de parochieraad en bezorger van het parochieboekje.

De heer H.F. (Harry) ten Vregelaar is jarenlang actief als vrijwilliger bij de Haaksbergse Auto en Motor Club; hij was oprichter en jarenlang bestuurslid van deze vereniging. Hij was jarenlang penningmeester van de plaatselijke Stichting Sportcommissie en medeorganisator van de jaarlijkse zomerfeesten in De Hoeve. Net als zijn vrouw is hij vanaf 1974 vrijwilliger bij gemeenschapshuis 't Meuken. Ook was hij nog een aantal jaren bestuurslid van het dames- en herenkoor van de plaatselijke katholieke kerk.