Groen!

Verleng zwangersschapverlof voor vrouwen naar 20 weken

door Bart Staes (Europese fractie) op 29 april 2009 in "Gezin, welzijn en zorg"

De zwangere kandidates van Groen! samen met Bart Staes,Europees Parlementslid hebben vandaag de minister van Werk en Gelijke Kansen Milquet een (pluchen) ooievaar overhandigd. Deze ooievaar symboliseert de groene eis dat de minister het Europese voorstel goedkeurt en zelfs actief bepleit om het zwangerschapsverlof voor vrouwen te verlengen naar 20 weken.

Joke Van de Putte, 2de plaats Europa en zwanger van haar eerste kindje, zegt: "Momenteel bedraagt de duur van het zwangerschapsverlof in België 15 weken. Dit is één van de laagste in Europa en ver onder de gemiddelde duur. De meeste vrouwen gaan zo laat mogelijk in zwangerschapsverlof, om na de bevalling zo lang mogelijk thuis bij hun kindje te kunnen zijn. Door het zwangerschapsverlof met 5 weken te verlengen, kunnen vrouwen zowel meer weken voor als na de bevalling opnemen. Dit komt het welzijn en de gezondheid van het kindje en de mama enkel ten goede."

Groen! is voorstander van het voorstel omdat het de werknemer centraal stelt. Want niet de economie en het winstbejag komen op de eerste plaats, maar wel het welzijn van de werknemer en de kinderen. Bovendien vindt Groen! dat de Europese Unie nog veel verder moet gaan. Het vaderschapsverlof wordt in het huidig voorstel verlengd tot 2 weken, hetgeen voor de Belgische vaders geen verandering inhoudt. De groenen willen dat ook papa's langer thuisblijven om van de geboorte van hun kindje te genieten, en om zich samen met de mama aan de nieuwe gezinssituatie aan te passen.
Ook voor holebi-ouders, adoptie-ouders en zelfstandigen moet de verlofperiode veel langer. Maar het Europese voorstel is alvast een stap in de goede richting.

De zwangere vrouwen op de Groen lijsten zijn: Joke Van De Putte, 2de plaats Europa, Nancy Elonga, 6de plaats Oost-Vlaanderen, Elke Van den Brandt, 1e opvolger Brussel. Samen met Bart Staes, lijsttrekker Europa en Sabine Van Belle, coördinator Jong Groen!, zullen zij minister Milquet een ooievaar overhandigen.

Contact: Bart Staes -
Deel Deel
Bart Staes