Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Uitspraak rechter Leeuwarden Compensatie Eigen Risico veelbelovend: Procedure CAK in strijd met de Algemene wet bestuursrecht

Volgens een recente uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden moet het CAK een andere procedure volgen bij de uitvoering van de Compensatieregeling Eigen Risico. Wanneer iemand zelf nieuwe informatie over zijn eigen medicijngebruik aanlevert is het CAK verplicht deze gegevens te gebruiken. Aldus de rechter. Deze uitspraak stemt hoopvol. De CG-Raad verwacht dat deze uitspraak ook voor andere mensen positieve gevolgen zal hebben.

Waar gaat het om?

Wanneer iemand bij het CAK een aanvraag doet voor de Compensatie Eigen Risico besluit het CAK of iemand recht heeft op de compensatie. Daarbij gebruikt het CAK gegevens van zorgverzekeraars (Het CAK krijgt deze gegevens via Vektis). Veel mensen maken bezwaar tegen een afwijzing van het CAK, omdat zij vinden dat zij wel in aanmerking komen voor de compensatie. Zij kunnen daarbij vaak nieuwe medicijngegevens laten zien die anders zijn dat de gegevens van Vektis. Het probleem is dat het CAK deze persoonlijke gegevens niet gebruikt maar opnieuw naar de eerder gebruikte gegevens van Vektis kijkt. In Leeuwarden ging iemand in beroep.

Zaak Leeuwarden

In de zaak bij de rechtbank Leeuwarden heeft betrokkene bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van zijn aanvraag CER door het CAK. Daarbij heeft hij zelf controleerbare gegevens meegestuurd over zijn medicijngebruik. Daaruit moest blijken dat hij aan de criteria voldeed om de compensatie te ontvangen. Het CAK wees zijn bezwaar af en baseerde zich daarbij niet op de toegestuurde nieuwe gegevens maar maakte opnieuw gebruik van de oude gegevens die via de zorgverzekeraar aan Vektis waren aangeleverd. Volgens de rechter is deze werkwijze in strijd is met de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het CAK heeft volgens deze wet een individuele onderzoeks- en motiveringsplicht en moet dus wel de gegevens die iemand zelf aanlevert gebruiken.

Voor de volledige tekst zie www.rechtspraak.nl onder LJ nummer BI0652.

Privacy

De rechter veegde ook het argument van privacy van tafel. Bij privacy gaat het om de bescherming van persoonsgegevens. Volgens het CAK kunnen zij vanwege de privacy geen individuele gegevens gebruiken. De rechter kijkt hier anders tegenaan. Privacy kan volgens de rechter geen probleem zijn als iemand zelf zijn medicijngegevens aan het CAK geeft. De rechter vernietigde vervolgens het bezwaar op de CAK beslissing en verklaarde het beroep gegrond. De rechter bepaalde ook dat het CAK de griffierechten moet vergoeden.

Toch geen compensatie

In deze zaak bereikte de aanvrager overigens niet dat hij wel in aanmerking komt voor de Compensatie Eigen Risico. Om in aanmerking te komen voor de compensatie moet de aanvrager 180 dagdoseringen van zijn medicijn gebruiken. Dit blijkt in deze zaak niet zo te zijn, ook niet na toetsing van zijn individuele gegevens.

Meer rechtszaken

De CG-Raad zelf ondersteunt een soortgelijke rechtzaak over de Compensatie Eigen Risico. De uitspraak wordt voor de zomer verwacht. Daarnaast lopen er meerdere rechtszaken. Afgewacht moet worden of volgende beroepszaken de lijn van de rechtbank in Leeuwarden onderschrijven. Het is nog onduidelijk of het CAK in hoger beroep zal gaan.

Wat doet de CG-Raad nog meer?

De CG-Raad zal naar aanleiding van de uitspraak in Leeuwarden de minister en de kamerleden het volgende vragen:


1. een meer zorgvuldige procedure voor 2009
2. het behandelen van lopende bezwaarschriften bij het CAK volgens de eisen van de Algemene wet bestuurrecht.

3. het opnieuw ambtshalve heroverwegen door het CAK van de eerder afgewezen bezwaarschriften vanwege kennelijke ongegrondheid.

Wat kunt u doen?

Bent u zelf een beroepszaak begonnen of overweegt u een beroepszaak te beginnen en is het overduidelijk dat wel aan de criteria wordt voldaan? Dan adviseren wij u om een kopie van de beroepszaak naar het CAK te sturen. Daarbij verzoekt u het CAK om de eerder gemaakte afwijzing op bezwaar ambtshalve te herzien.

Politieke gevolgen

De Tweede Kamer overlegt op 23 juni over de Compensatie Eigen Risico. Dan zal ook de Monitor Compensatie Eigen Risico 2008 (van de Nederlandse Zorgautoriteit) besproken worden. Uit deze monitor blijkt dat de compensatie van het verplicht eigen risico Zorgverzekeringswet niet goed verloopt. Zo wachten bijvoorbeeld 46.000 verzekerden met recht op gedeeltelijke compensatie nog op geld.

Voor de Nza-monitor zie: www.nza.nl.

(Geplaatst: 29 april 2009)

---