Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Werkbezoek secretaris-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de CG-Raad

Op 28 april heeft secretaris-generaal Ir. Johan de Leeuw van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een werkbezoek gebracht aan de CG-Raad.

Voor de heer De Leeuw vormde dit bezoek een unieke gelegenheid om kennis te maken met mensen die de effecten van beleid van zijn ministerie aan den lijve ondervinden. Bijvoorbeeld van de Wajong, de Wsw, of op het gebied van hun inkomenspositie. De CG-Raad heeft er dan ook voor gekozen verschillende vertegenwoordigers uit lidorganisaties uitgebreid aan bod te laten komen tijdens dit werkbezoek.

Het programma

Secretaris-Generaal Johan de Leeuw luistert aandachtig, geflankeerd door CG-Raad-bestuurslid Frans Nijhuis Na een introductie over het brede werkveld en de werkwijze van de CG-Raad was er aandacht voor inhoudelijke themas die de lidorganisaties van de CG-Raad, de achterban van het programma Versterking Cliëntenpositie (VCP) én het ministerie van de heer De Leeuw aangaan:


* De Wsw: een presentatie van het project Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) door medewerkers van het programma Versterking Cliëntenpositie (VCP) en de ervaringsdeskundige Cock Lafeber.

* Reïntegratie: een introductie over het project Chronisch ziek en werk. Dit is een project van vier lidorganisaties van de CG-Raad, te weten de Reumapatiëntenbond, de Multiple Sclerose Vereniging Nederland (MSVN), de Epilepsie Vereniging Nederland en de Nationale Vereniging Fibromyalgie Patiënten Eendrachtig Sterk. Het project werkt aan succesvolle reïntegratie en behoud van werk voor mensen met epilepsie, Multiple Sclerose, Fibromyalgie en reuma. Marga Schrieks van de Reumapatiëntenbond en Joop van Griensven van de Nationale Vereniging Fibromyalgiepatiënten zetten uiteen hoe het project werkt.

* Wajong: met een toelichting op het CG-Raad-standpunt over de Wajong; Wajonger Niels Schuddeboom lichtte zijn persoonlijke ervaringen met de Wajong toe.

Eye-opener

SG Johan de Leeuw, Frans Nijhuis (CG-Raad), CG-Raad-directeur Ad Poppelaars en Hadewych Cliteur (adjunct-directeur van de CG-Raad) De heer De Leeuw was onder de indruk van de inzet en de scope van het werk van zowel CG-Raad als programma VCP. Hij zei dat hij veel had op gestoken; vooral de bevindingen van mensen uit lidorganisaties waren voor hem een ware eye-opener. De heer De Leeuw was onder de indruk van het reïntegratieproject Chronisch ziek en werk: Goed om hier kennis van te nemen en goed dat het ministerie hier nu ook van op de hoogte komt, zo luidde zijn commentaar.

(Geplaatst: 29 april 2009)

---