Gemeente Delfzijl

Delfzijl stelt Nota Werkgelegenheid en Arbeidsmarktbeleid vast

Delfzijl â In de huidige economische omstandigheden vindt het college het belangrijk om een extra impuls te geven aan haar regierol betreffende de werkgelegenheid en het arbeidsmarktbeleid. Naast aandacht voor de behoeften van de werkzoekende besteedt de gemeente aandacht aan de vragen die spelen bij bedrijven die nieuw personeel zoeken.

De gemeente zet in op de focus van nog betere integrale dienstverlening. Dat betekent dat de gemeente streeft naar een nog betere afstemming tussen de verschillende gemeentelijke afdelingen economie, onderwijs en sociale zaken, waarmee zowel werkzoekenden als bedrijven te maken krijgen. Deze afdelingen hebben allemaal te maken met de arbeidsmarkt en kunnen elkaar overlappen. Goede samenwerking tussen deze afdelingen is daarbij een must.

Â

Daarnaast is de gemeente niet als enige actief op het terrein van werkgelegenheid en arbeidsmarkt. Nauwe samenwerking met de andere partijen is van groot belang, zoals het UWV Werkbedrijf, maar ook de sociale werkvoorzieningschap Fivelingo/Jobber. Verder zijn er de bedrijven die nieuwe medewerkers zoeken. Door de juiste schakels te vormen tussen de aanbieder van werk en de werkzoekende kan de juiste match worden gevonden. De insteek is dat arbeidsmarktcoaches van het Werkplein contacten onderhouden met de potentiële werkgevers. Zij sluiten de mogelijkheden die er zijn kort met de werkcoaches. Deze hebben op hun beurt via het UWV weer contact met werkzoekenden.

Â

Met het vaststellen van de Nota Arbeidsmarktbeleid geeft de gemeente vorm aan integraal vraaggestuurde dienstverlening op maat. Dat betekent dat de gemeente de ambitie heeft om burgers te ondersteunen in hun zelfredzaamheid vanuit de beleidsterreinen onderwijs, inburgering en re-integratie. De nieuwe Wet participatiebudget, die sinds 1 januari 2009 van kracht is, ondersteunt deze ambitie door de budgetten voor re-integratie, onderwijs en inburgering te bundelen in een persoonsgebonden budget.

Â

Â

Â