Gemeente Delfzijl

Delfzijl zet in op laagdrempelige armoedebestrijding

Delfzijl â Het college zet in op een verbetering van de armoedebestrijding door te streven naar nog betere samenwerking tussen de verschillende betrokken instanties. Daarnaast wil de gemeente haar hulpverlening nog laagdrempeliger maken en staan de vereenvoudiging van aanvraagprocedures centraal. De verbeterpunten staan beschreven in de armoedenota 2009-2013 en zijn mede tot stand gekomen door de doelgroep er actief bij te betrekken.

Kinderen

Kinderen die in armoede leven lopen extra risico. De gemeente wil deze kinderen daarom extra aandacht geven. Vooral tijdens de vakanties hebben deze kinderen weinig mogelijkheden. De gemeente zet vooral in op verbetering van vakantieactiviteiten voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.

Â

Inhoud regelingen

Uit interviews en discussieavonden met betrokkenen zijn een aantal verbeterpunten naar voren gekomen. In de eerste plaats wil men meer oog voor de âmenselijk maatâ. Mensen willen zich geen nummer voelen. Ook de voorfinanciering van bepaalde verstrekkingen zoals de Bijzondere Bijstand kan beter. Nu moeten mensen soms erg lang wachten op bijvoorbeeld een vergoeding om hun kinderen te kunnen laten sporten.

Â

Samenwerking organisaties

âDe papierwinkelâ is een veel gehoorde klacht. Mensen vinden het lastig en vervelend. Veel regelingen veranderen jaarlijks terwijl hun situatie dezelfde blijft. Ook moeten ze vaak bij verschillende instanties vergelijkbare formulieren invullen. De gemeente wil beter gaan samenwerken met de verschillende organisaties en de formulieren vereenvoudigen.

Â

Communicatie

Niet alle mensen weten waar ze recht op hebben. Informatie over regelingen kan toegankelijker. Dit verbeterpunt wordt niet alleen genoemd door de doelgroep, maar ook door de betrokken organisaties zelf. Het is niet altijd duidelijk welke organisatie wat doet, waardoor mensen het gevoel krijgen dat ze van het kastje naar de muur gestuurd worden.

Â

Toegankelijkheid

Zowel de doelgroep als enkele maatschappelijke organisaties vinden de nadruk op zelfredzaamheid te groot. Het regelen van aanvragen is niet alleen veel werk, het is ook opletten dat het goed gebeurt. De gemeente wil extra aandacht voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, zodat ook zij mee kunnen doen aan sport en cultuuractiviteiten. De toegang naar voorzieningen kan toegankelijker en voor kinderen zou de school ook een mogelijkheid zijn om de toegang te vergemakkelijken.

Â

Met deze punten wil het college het armoedebeleid te verbeteren. Zodra de aanbevelingen door de raad zijn vastgesteld, werkt de gemeente deze aanbevelingen uit tot een concreet uitvoeringsplan.