FloraHolland


Bolbloemenbericht week 17

FLORAHOLLAND (29 april) - De wisseling van de seizoenen heeft grote impact op de markt. Van de specifieke winter- en voorjaarsbloeiende gewassen loopt het seizoen af en wanneer er dan iets teveel van die gewassen komen gaat de prijs fors onderuit. Bij de specifieke zomerbloeiende gewassen brengen de eerste kleine aangevoerde partijen soms best geld op. Ook binnen de jaarrondteelten zijn er specifieke schaarse cultivars die nog goed gewaardeerd worden. Maar voor verreweg de meeste producten geldt dat er onveranderd sprake is van een zeer matige markt. De bijna 68 miljoen bolbloemen betekende een aanvoerdaling van 16 procent ten opzichte van vorige week. Dat er nu met EUR 0,14 gemiddeld een centje meer werd betaald is een schrale troost.

Het contrast met vorig jaar is nog altijd groot. Een nagenoeg vergelijkbare aanvoerhoeveelheid maar een prijsvorming die ruim 25 procent lager ligt dan toen. Ook hier zijn grote ontwikkelingsverschillen tussen de productgroepen te constateren, maar vrijwel iedereen levert in.

De verwachtingen voor week 18 zijn matig. De vraagstimulans door de Bloemenfeestdagen van 1 mei (Dag van de arbeid) en Moederdag in Spanje, Portugal en Hongarije op 3 mei, zal worden getemperd door een reeks aan vrije dagen in verschillende exportlanden. Labourday en Bank Holiday zullen in de Engelstalige landen leiden tot verdergaande vraaguitval en ook veel Duitstalige consumenten hebben een lang vrij weekend rond 1 mei. Dat wordt doorgaans zonder bloemen op tafel gevierd. De echte toename van de vraag valt te verwachten in de week erna. Dan maakt vrijwel de gehele wereld van bloemenfans zich op voor een bloemrijke Moederdag op 10 mei. De meeste tuinen zijn al gevuld en dus is er alle reden om de moeders eens flink in de bolbloemen te zetten. Laten we dat extra doen dit keer. De moeders verdienen het. Daarnaast is alles wat de afzet verbeterd welkom.

Tulpen
Er was in de afgelopen periode sprake van een historisch moment in de veilingwereld. Er werd meer omzet met tulpen dan met rozen gerealiseerd en dat was nog nooit gebeurd. Het zegt veel over de situatie in de bloemensector: de rozenteelt staat zwaar onder druk en hoewel het ook in de tulpenafzet allerminst hosanna is in de afloop van het seizoen, komt die productgroep nog redelijk goed door de recessieperikelen. Het heeft te maken met de prijs-kwaliteit verhouding welke veel consumenten ervaren, als ook met de grote mondiale productiegroei binnen de rozenbranche. De Nederlandse productstroom is bij die productgroep inmiddels aanvullend geworden, terwijl het imago van de tulpen nog altijd positief is.

Zoals gezegd gaat het ook de tulpen in de staart van het seizoen niet goed af. Na Pasen zijn de prijzen fors gedaald, terwijl het aanbod op een aanzienlijk hoog niveau blijft liggen. Het betekende een daling van 25 procent ten opzichte van vorige week maar ook bijna 15 procent meer dan dezelfde week in 2008. Ruim 40 miljoen tulpen brachten nu gemiddeld slechts EUR 0,08 op en dat betekent dat een aantal broeiers hun totale seizoen toch nog als `matig' moet gaan bestempelen. De vraagdaling wordt vooral veroorzaakt door het te warme weer. De consumenten in (West-)Europa hebben dan versterkt de neiging om over te gaan naar het tuinassortiment en de eerste zomerbloemen.

In Rijnsburg nam de aanvoer van de tulpen verder af. In week 17 kwamen er nog 12 miljoen stuks voor de klok, maar de middenprijs van EUR 0,06 liet veel te wensen over. Door het aanhoudende mooie weer was er sprake van hoge doordraaipercentages, voornamelijk op maandag. Eén van de best betaalde tulpen was de dubbelbloemige `Renown Unique'. Maar ook die prachtige lange tulp met grote knoppen leverde slechts EUR 0,37 op.

Lelies
Met uitzondering van de Aziaten stegen alle hoofdgroepen in de aangevoerde aantallen. De Longiflorums lieten wat dat betreft de beste marktprestatie zien. Bij een toename van
30 procent tot bijna 800.000 stelen nam ook de gemiddelde prijs toe tot bijna EUR 0,47. De aanvoer ligt 20 procent lager dan vorig seizoen en er wordt concernbreed een kleine stuiver minder voor betaald dan toen.
De Orientals noteerden met een aanvoer van ruim 2,5 miljoen stuks een groei van 15 procent en ze deden het met EUR 0,66 ook een dikke stuiver beter dan vorige week. De aanvoer is exact gelijk aan vorig seizoen terwijl de prijzen 11 procent lager liggen. De LA-hybriden kennen een toename van 5 procent en de 1,6 miljoen stelen maakten nu EUR 0,32. Ook dat was 3 cent hoger dan vorige week. Hier ligt het aanbod 15 procent lager dan vorig jaar bij een vergelijkbare opbrengst per stuk. De Aziaten ten slotte daalden 4 procent in aanvoer tot nu bijna 600.000 stelen die gemiddeld EUR 0,36 opbrachten. Een verbetering binnen een week van een kleine stuiver én bijna 4 cent beter dan vorig jaar. Daar ligt wel een aanvoerdaling van bijna 40 procent aan ten grondslag.

FloraHolland Naaldwijk zag het aantal bloemenfeestdagen voor de deur maar weinig impact hebben op de afzet van de lelies. Het totale aanbod lelies was 6 procent minder dan vorig jaar in dezelfde week en de prijsvorming was met EUR 0,51 desondanks 10 procent minder dan dezelfde week vorig jaar. De groep Aziaten liet wel een stijging zien in de gemiddelde prijs van 4 cent. De gemiddelde prijs was nu EUR 0,35. De groep LA groeit in aantal stuks en de gemiddelde prijs daalt naar EUR 0,30. De Oriental groep liet eveneens een daling zien in aantal stuks en de prijs zakte naar EUR 0,68. Dezelfde trend is te zien bij de Longiflorum met een daling in prijs naar EUR 0,47. De cultivar `White Heaven' liet echter een groei zien van 71 procent, waarbij de prijs met een kleine stuiver daalt naar een gemiddelde van EUR 0,47. De handel spreekt van een lichte verbering in de markt maar zeker nog geen structurele verbetering, de lelies merken hier nog te weinig van.

FloraHolland Aalsmeer zag de aanvoer van Oriental lelies in vergelijking met verleden jaar behoorlijk toenemen. Met meer dan 650.000 stuks lag deze bijna 25 procent hoger dan verleden jaar. De gemiddelde prijs kwam hierdoor wel verder onder druk te staan en deze daalde van EUR 0,72 naar EUR 0,65. Verleden jaar liep de gemiddelde prijs deze week juist op van EUR 0,80 naar EUR 0,92 per steel. Opvallend deze week is de grote aanvoer van gele Orientals als `Manissa', `Belladonna' en `Yelloween'. Deze week werden er ongeveer 48.000 aangevoerd tegen 17.000 verleden jaar en het is dus niet vreemd dat geel extra onder druk stond. Aan het einde van de week moesten ook de zware `Siberia'-partijen een behoorlijke veer laten bij een sterk stijgende aanvoer.

De Longiflorum liet deze week een aanvoer zien die ongeveer 20 procent achter bleef bij verleden jaar. Desondanks daalde de gemiddelde prijs van EUR 0,72 naar EUR 0,65 en dat is ongeveer een stuiver lager dan verleden jaar. De éénkoppers werden ook deze week weer het best betaald. De aanvoer van roze cultivars neemt ook langzamerhand weer wat toe. LA/Aziaten daalden deze week ongeveer 33 procent in aanvoer in vergelijking met verleden jaar. Het zijn vooral de lichtere sorteringen waar behoorlijk minder van werd aangevoerd. De gemiddelde prijs ging eindelijk weer wat omhoog, maar bleef toch behoorlijk mager. Waar verleden jaar de gemiddelde prijs daalde naar EUR 0,24 liep deze nu op naar EUR 0,35. Crème, geel en zalm bleven over het algemeen behoorlijk onder druk staan. Oranje had deze week een behoorlijk lage aanvoer waardoor de prijzen van `Heraklion' en `Tresor' sterk opliepen. Ook de witte cultivars werden over het algemeen redelijk betaald.

Bij FloraHolland Rijnsburg liep de middenprijs van Longiflorum ook in week 17 verder op. Met een middenprijs van EUR 0,44 werd deze groep goed betaald. Met name de éénpitters gingen met 9 stuivers voor leuk geld zeer vlot van de hand. Dat zijn eindelijk weer eens positievere berichten van het leliefront. De Oriental-hybriden bleven met een middenprijs van EUR 0,62 vrij stabiel in Aalsmeer. Voor `Caroline Tensen' en `Nova Zembla' werd respectievelijk EUR1,10 en EUR 1,04 betaald. Ten slotte de Aziaten en LA-hybriden. Deze twee hoofdgroepen brachten gemiddeld EUR 0,30 op. De roze cultivars `Brindisi' en `Vermeer' sprongen er met middenprijzen van respectievelijk EUR0,39 en EUR0,37 bovenuit, evenals de witte cultivars `Trebbiano' en `Eyeliner' die gemiddeld 4 dubbeltjes opbrachten.

Amaryllissen
De amaryllisaanvoer komt beter in de pas met de vraag. De 240.000 stelen betekende een daling van 30 procent en tekenden voor een prijs van EUR 0,51, een verbetering van 12 cent. De marktsituatie vergeleken met vorig jaar spreekt boekdelen: 25 procent minder aanvoer én 25 procent lagere prijzen.

FloraHolland Aalsmeer zag de amaryllis deze week bij een kleine aanvoer eindelijk wat herstellen. De gemiddelde prijs liep op naar bijna EUR 0,75 per steel. Verleden jaar lag de gemiddelde prijs met EUR 0,91 op de vrijdag toch nog altijd een stuk hoger.

Irissen
De irissen daalden in aanvoer tot 2 miljoen stuks concernbreed en die deden EUR 0,09 gemiddeld. De marktsituatie is exact gelijk aan die van vorig jaar en dat duidt erop dat de iris zijn minimale aanvoergrens lijkt te hebben bereikt. Gekoppeld aan de aangekondigde kwaliteitsverbetering en promotiecampagne is de weg naar verbetering van de rendementen ingeslagen.

Hyacinten
De hyacintenaanvoer daalde minimaal tot 960.000 stuks concernbreed. Ook ten opzichte van vorig jaar blijkt de uitbreiding van 20 procent veel te veel voor de markt. De prijzen daalden naar het absolute dieptepunt van dit seizoen: EUR 0,125 kost alles. Het is een stuiver minder dan vorig jaar en toen was het al belabberd.

Ruim 300.000 snijhyacinten passeerden de klok van FloraHolland Rijnsburg. Dat zijn evenveel stelen als vorige week maar de middenprijs moest EUR 0,03 inleveren. Met EUR 0,12 werden ze slecht betaald. Alleen `Fondant' bracht nog EUR 0,16 op. `Delft Blue' ging voor slechts EUR 0,09 van de hand en moest daarmee 4 cent inleveren in vergelijking met vorige week.

Calla's
Bijna 2 miljoen Calla's noteerden een gemiddelde prijs van rond de 7 stuivers. De Aethiopica's bleven daar iets onder met EUR 0,33 en de kleinbloemigen kwamen gemiddeld uit op EUR 0,38. Het betekent dat de aanvoer 30 procent hoger ligt dan vorig seizoen en de prijzen 30 procent lager. De wereld is fors veranderd sinds toen.

Ranonkels
De ranonkelaanvoer daalde verder naar 2,9 miljoen stelen concernbreed en die deden EUR 0,13 gemiddeld. Het is een daling van 7 cent in vergelijking met vorig jaar bij 40 procent meer aanbod.