Openbaar Ministerie


* >Hongaarse verdachten mensenhandel langer vast

Hongaarse verdachten mensenhandel langer vast

29 april 2009 - Landelijk Parket

De drie Hongaarse mannen die eind 2008 en begin 2009 in Alkmaar zijn aangehouden voor mensenhandel, blijven nog eens drie maanden in voorlopige hechtenis zitten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vandaag besloten. De mannen worden ervan verdacht dat zij Hongaarse vrouwen in de prostitutie hebben gebracht en uitgebuit. De verdachten zijn 35, 39 en 43 jaar oud.

De verdachten ronselden vermoedelijk jonge vrouwen in Hongarije om in Nederland in de prostitutie te gaan werken. Het geld dat de vrouwen verdienden moesten ze aan de mannen afstaan. De meisjes werden onder andere te werk gesteld achter de ramen van de Achterdam in Alkmaar. Ze werden door de mannen nauwlettend in de gaten gehouden en hun bewegingsvrijheid was beperkt. Ze mochten niet praten met klanten of met andere vrouwen achter de ramen. Hielden ze zich niet aan de afspraken, dan werden ze soms in elkaar geslagen.

Samenwerking met gemeenten

Begin 2008 waren er signalen dat in Nederland steeds vaker Hongaarse vrouwen in de prostitutie werden uitgebuit. Uit verklaringen van enkele prostituees bleek dat in Amsterdam, Alkmaar en Den Haag vermoedelijk een criminele organisatie actief was. Die organisatie bestond uit voornamelijk Hongaarse mannen, die in Hongarije vrouwen ronselden om ze in Nederland in de prostitutie te werk te stellen. De mannen schuwden daarbij niet om geweld te gebruiken. Er is een extreem voorbeeld van een vrouw die in drie maanden tijd meer dan 40 keer werd mishandeld. Pas wanneer de vrouwen genoeg geld verdiend hadden voor de organisatie mochten ze terugkeren naar Hongarije.

Het Openbaar Ministerie, het Expertisecentrum Mensenhandel- en Mensensmokkel, de Regiopolitie Noord Holland Noord, de Hongaarse Nationale Politie, de belastingdienst, SIOD, Europol, en de gemeenten Amsterdam, Alkmaar en Den Haag zijn vervolgens intensief samen gaan werken om de mensenhandel te bestrijden. Er is een plan voor een integrale aanpak gemaakt, om de daders zowel strafrechterlijk als ook bestuurlijk en financieel aan te pakken. Ook is er een plan van aanpak gemaakt om slachtoffers op te vangen en te begeleiden.

De inhoudelijke behandeling van de zaak met de drie verdachten uit Alkmaar is naar verwachting later dit jaar of begin 2010. Op 8 juli 2009 is er een regiezitting.