Ministerie van Defensie

Luchtmacht

Chinook lost Cougar in Afghanistan af

29 april 2009, 15.23 uur

Een Chinook-helikopter wordt op Kandahar Airfield uit het Antonov-vliegtuig geladen. - Foto: ministerie van Defensie. De Chinook-helikopters hebben de luchttransporttaak in het zuiden van Afghanistan overgenomen van de Cougars. Afgelopen week arriveerden 3 Chinook-transporthelikopters met de Antonov AN-124 op Kandahar Airfield.

De Chinook staat bekend om het snel kunnen verplaatsen van grondtroepen, maar vervoert ook met gemak materieel, proviand en andere voorraden. Grote en zware vracht kan onder de romp van de helikopter worden vastgehaakt.

De planning van alle luchttransport wordt gedaan door Regional Command South (RC(S)). De Chinooks zullen overdag ingezet worden voor diverse verplaatsingen voor alle ISAF-partners. RC(S) beschikt over een brede luchtvloot waarmee operaties gedurende dag en nacht ondersteund worden.

Helikopters wisselen elkaar af Eén van de Chinook-helikopters op Kandahar Airfield. - Foto: ministerie van Defensie.

De Cougars hebben uitstekend hun werk kunnen uitvoeren. Vanaf oktober vorig jaar waren ze als onderdeel van de Air Task Force gestationeerd op Kandahar Airfield. De Cougars en Chinooks wisselen elkaar af sinds mei 2007. Op 1 oktober 2009 neemt het 300 Cougar Squadron het luchttransport voor ISAF weer over. De eerste Nederlandse Chinook vloog in mei 2005 haar eerste uren boven zuidelijk Afghanistan.