Vanderlande industries

29-4-2009

Vanderlande Industries viert 60-jarig bestaan

Op 1 mei viert Vanderlande Industries officieel dat het 60 jaar bestaat. Begonnen in 1949 als Machinefabriek E. van der Lande, is de onderneming inmiddels uitgegroeid van een lokale Veghelse onderneming tot een van de wereldleiders in de geautomatiseerde material handling industrie met een omzet van ruim 600 miljoen euro en 2000 werknemers.

Vanderlande Industries begon in 1949 als algemene machine- en constructieonderneming in een klein pand aan het kanaal in Veghel met het maken van hijstoestellen, kranen en transportbanden om bijvoorbeeld kolenschepen te ontladen.

In de 60-er jaren ging de onderneming een joint venture aan met o.a. Rapistan uit Amerika en werd Vanderlande licentiehouder van hun technologie voor material handling. Dit betekende de start van de onderneming in wat nu geautomatiseerde material handling systemen heet.
In de periode daarna breidde de onderneming, onder de nieuwe naam Rapistan Lande, haar activiteiten uit van Nederland naar Europa met vestigingen in diverse Europese landen. Ook veranderde het karakter van product naar systeemleverancier.

Na diverse opeenvolgende overnames door investeringsmaatschappijen van Rapistan in Amerika, besloot het toenmalige management van Rapistan Lande in 1988 tot een management buy-out. NPM Capital, ABNAMRO en enkele privé-investeerders namen samen met het management en de medewerkers alle aandelen over. Ook de naam werd aangepast en in 1989 veranderd in Vanderlande Industries.

Vanaf dit moment begon een periode van sterke groei en verdere internationalisering van de onderneming. De eerste stappen buiten Europa werden gezet in het Verre Oosten en in Amerika en de levering van systemen werd uitgebreid met het leveren van de benodigde IT. Vanderlande werd nu ook de systeem integrator. Naast de IT component werden hiervoor project management, innovatie, engineering en de internationale supply chain sterk uitgebreid. Ook werd in 1997 het Duitse softwarehuis GamBit overgenomen. In deze periode verdrievoudigde de omzet en steeg het aantal werknemers van 400 naar 800.

De afgelopen 10 jaar is de internationalisering verder versterkt en Vanderlande heeft inmiddels eigen vestigingen in een groot aantal Europese landen, Amerika, China en Zuid Afrika. De NPM is nog steeds aandeelhouder met sinds begin 2009 een belang van 85%. Vanderlande is nu wereldwijd actief en een van de belangrijkste leveranciers van geautomatiseerde material handling systemen en de daaraan gerelateerde ondersteunende services. Vanderlande is wereldleider voor systemen voor bagageafhandeling op luchthavens en voor sorteercentra voor expresse pakketdiensten en behoort tot de top 5 voor de automatisering van distributiecentra.
De omzet verdrievoudigde de afgelopen 10 jaar nog een keer naar ruim 600 miljoen euro en van de inmiddels 2000 werknemers is de helft werkzaam in het buitenland.