Partij van de Arbeid

Bel-me-niet register ingevoerd

29-04-2009 03:30

Wie niet langer prijsstelt op telefonische verkoop kan zich vanaf 1 oktober afmelden bij een wettelijk Bel-me-niet-register. Staatssecretaris Frank Heemskerk heeft op 29 april de website Infofilter.nl aangesteld als digitaal loket waar mensen zich kunnen afmelden voor telemarketing.

In november nam de Eerste Kamer een wetsvoorstel van Heemskerk aan dat de invoering van een wettelijk Bel-me-niet-register regelt. De staatssecretaris had bij de behandeling van de wet al aangegeven dat hij graag ziet dat Stichting Infofilter het wettelijke register gaat beheren. Deze Stichting beheert namelijk al een vrijwillig register van de telemarketingbranche. Door de aanwijzing van Stichting Infofilter tot wettelijk register hoeven mensen zich niet opnieuw aan te melden. Ook wordt zo geprofiteerd van de infrastructuur die Infofilter al heeft opgezet. Volgens Heemskerk wordt hierdoor dubbel werk voorkomen.

Om het bedrijfsleven de tijd te geven om zich goed op de nieuwe wetgeving voor te bereiden is besloten de wet per 1 oktober in werking te laten treden. Belangrijkste verschil vanaf 1 oktober met de huidige situatie, is dat het register dan door alle telemarketingbedrijven moet worden geraadpleegd. Heemskerk: Raadpleegt het bedrijfsleven het register vanaf 1 oktober niet, dan kunnen ze worden aangepakt. Daardoor zal het zeker gaan werken.

Volgens Heemskerk kunnen goede telemarketeers ook profiteren van de nieuwe regeling. Die bedrijven bellen immers niet langer met mensen die zich vreselijk storen aan telemarketing.'