Gemeente Zwolle

Meer ruimte voor gemeente bij bestrijding armoede

Datum uitgave persbericht: 04/28/2009

Door de wijziging van de langdurigheidstoeslag door het parlement krijgt de gemeente Zwolle meer ruimte dit middel in te zetten bij armoedebestrijding. Hierdoor kan bij het verlenen van bijzondere bijstand geld beschikbaar worden gesteld voor duurzame gebruiksgoederen en het op peil houden van de stoffering en huisraad. Het college stelt de raad voor de beschikbare middelen in te zetten in het kader van armoedebestrijding.

Rechtvaardiger beleid

Bij de oude wetgeving was er min of meer sprake van onrechtvaardigheid. Mensen met inkomsten uit werk op bijstandsniveau hadden geen recht op langdurigheidstoeslag. Terwijl mensen met een andere inkomstenbron wel in aanmerking kwamen. Wethouder Martin Knol voor Sociale zaken en Werkgelegenheid: "Door laag inkomen nu te stellen op 115 procent van de norm voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) komen ook mensen met een laag inkomen in aanmerking voor deze toeslag".

Zes procent gereserveerd voor aanschaf of vervanging van duurzame gebruiksgoederen

In de nieuwe situatie gaat het college er van uit dat bij een inkomen dat gelijk is aan de WWB-norm, zes procent kan worden gereserveerd voor de aanschaf of het vervangen van duurzame gebruiksgoederen. Dit moet voldoende zijn in de ogen van het college. Als de kosten hoger zijn kan men nog een beroep doen op bijzondere bijstand.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 28-04-2009 tot 27-05-2009