Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag
aan de voorzitter van de Tweede Kamer Ministerie van Verkeer en der Staten-Generaal Waterstaat Binnenhof 4 Plesmanweg 1-6 2513 AA DEN HAAG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070 351 6171 www.verkeerenwaterstaat.nl

Contactpersoon
---
T -

Ons kenmerk VenW/DGMo/DRV/2009/3182 Datum 29 april 2009
Onderwerp Pauze in regeling rij- en rusttijden taxi Uw kenmerk
---

Bijlage(n)
---

Geachte voorzitter,

Met deze brief beantwoord ik de vraag die het lid Roefs stelde tijdens het AO taxi van 31 maart jl.. De vraag betrof de rust- en rijtijden in het Arbeidstijdenbesluit vervoer en het moment waarop een taxichauffeur tijdens zijn dienst zijn pauze op moet nemen.

Het is theoretisch denkbaar dat een taxichauffeur zijn/haar pauze van een half uur doorschuift naar het einde van zijn/haar dienst. Het Arbeidstijdenbesluit schrijft alleen voor dat de arbeidstijd onderbroken moet worden. Omdat niet wordt aangegeven wanneer de pauze genoten moet worden, kan de onderbreking in theorie tegen het einde van de arbeidstijd liggen. Dit geldt voor zowel diensten van meer dan 5,5 uur als voor diensten van meer dan 10 uur arbeid.
In praktijk komt dit waarschijnlijk niet of nauwelijks voor omdat taxichauffeurs (anders dan vrachtwagen- en buschauffeurs) vaak met wachttijd te maken hebben, die zij gebruiken om hun pauze te schrijven. Ook de handhavingspraktijk van de IVW geeft geen aanleiding om te verwachten dat de pauze naar het einde van de arbeidstijd verschoven wordt.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

a

Pagina 1 van 1