Monique de Vries Justitie-ambassadeur proactieve geschilbeslechting overheid

Oud-staatssecretaris Monique de Vries wordt de ambassadeur proactieve geschilbeslechting door de overheid voor Justitie. Dat heeft staatssecretaris Albayrak van Justitie vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Het kabinet gaat ervan uit dat met het voorkomen van juridische procedures vanaf 2012 jaarlijks negen miljoen euro bespaard kan worden op de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Bij de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand heeft het kabinet aangegeven dat de overheid een grote rol kan spelen bij het verminderen van het aantal juridische procedures dat in Nederland wordt gevoerd. Het gaat daarbij om procedures tussen overheden en burgers, die voorkomen kunnen worden doordat de overheid een proactieve houding toont en zelf contact zoekt met de betreffende burger. Onder andere de gemeente Breda heeft daar reeds goede ervaringen mee opgedaan. Het gaat bijvoorbeeld om aanvragen van subsidies of vergunningen die afgewezen dreigen te worden omdat de benodigde formulieren niet volledig zijn ingevuld.

In het politieke debat over de hervorming van de gesubsidieerde rechtsbijstand heeft de Tweede Kamer daarop een motie (Heerts / Van Vroonhoven) aangenomen die ervoor pleit dat alle ministeries een ambassadeur 'proactieve geschilbeslechting door de overheid' zouden moeten aanstellen. Met de aanstelling van oud-staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries, geeft staatssecretaris Albayrak van Justitie uitvoering aan deze motie voor het Justitie-domein. Op welke wijze de proactieve geschilbeslechting bij de andere ministeries wordt gestimuleerd zal per ministerie moeten worden bekeken. Daarin trekt staatssecretaris Albayrak samen op met staatssecretaris Bijleveld van BZK.

Het kabinet gaat ervan uit dat met het voorkomen van juridische procedures een besparing op de gesubsidieerde rechtsbijstand wordt bewerkstelligd, oplopend van 2,2 miljoen in 2009 tot 9,0 miljoen in 2012 en verder.

De ambassadeur moet stimuleren dat de oplossingsgerichte aanpak van geschillen tussen burger en overheid bij het Ministerie van Justitie en haar organisaties ingang vindt. Daarbij ligt de nadruk op de toepassing van mediationvaardigheden in een vroeg stadium van het contact tussen overheidsinstantie en burger. De ambassadeur vervult daarnaast een functie ten opzichte van andere ministeries en hun uitvoerende diensten in relatie tot de taakstelling op de rechtsbijstand.

Bij het opzetten van de diverse activiteiten en projecten wordt waar mogelijk aansluiting gezocht bij het programma Vermindering van Regeldruk voor burgers van het ministerie van BZK.

Noot voor redacties (