Senternovem

23-04-2009 | Europese commissie doet inefficiënte verlichting in de ban

Onlangs heeft de Europese Commissie twee verordeningen vastgesteld die eisen stellen aan de energie-efficiëntie van zowel huishoudelijke verlichting als utiliteit- en openbare verlichting.

Uitfasering
Op basis van deze nieuwe verordeningen is het per 1 september 2009 verboden - binnen de EU - nog matte gloeilampen in de handel te brengen. Ook heldere gloeilampen van meer dan 80 Watt mogen dan niet meer verkocht worden. Per 1 september 2010 is het verboden lampen in de handel te brengen van meer dan 65 Watt. Nog een jaar later, per 1 september 2011, geldt dit voor lampen van meer dan 45 Watt en per september 2012 voor alle gloeilampen van meer dan 7 Watt, met een uitzondering voor speciale lampen. Tevens worden er per 1 september 2010 eisen gesteld aan de productinformatie van huishoudelijke verlichting inclusief die van LED-lampen en spaarlampen (compactfluorescentie). Mogelijk zullen leveranciers al voor die datum de juiste productinformatie op vrijwillige basis publiceren.

TL-verlichting
Ook aan de efficiëntie van fluorescentielampen (TL-buizen) worden eisen gesteld. Met ingang van maart 2010 worden de meest energie-onzuinige fluorescentielampen verboden (T8 en T5). Vanaf maart 2012 geldt het verbod ook voor de T10 en T12 TL-buizen. Verder worden er - net als bij huishoudelijke verlichting - eisen gesteld aan de productinformatie, de efficiëntie van voorschakelapparatuur en aan de armaturen.

Hogedruklampen
Met ingang van maart 2010 is het ook verboden om hogedrukkwiklampen in de handel te brengen. Deze lampen worden gebruikt in de openbare verlichting en in industriehallen en buitenverlichting. Twee jaar later, vanaf maart 2012, worden de minst energiezuinige hogedruk(natrium)lampen verboden. Om openbare verlichting efficiënter te maken zullen ook voorschakelapparatuur en armaturen aan bepaalde eisen moeten voldoen.

Grote besparing
Wat betekent deze Europese regelgeving nu voor Nederland? Het elektriciteitsverbruik van de verlichting in een gemiddeld huishouden vermindert door deze maatregelen met ca. 50%. In de utiliteitsbouw vermindert het elektriciteitsverbruik naar schatting met 30%. Omdat de Nederlandse openbare verlichting weinig gebruik maakt van de verlichting die wordt verboden volgens de Europese maatregelen zal daarin ook aanzienlijk minder energie worden bespaard. Door ook andere maatregelen te treffen, streeft de taskforce in de openbare verlichting desondanks naar een energiebesparing van 20% in 2013.

Meer informatie

Europa publiceert tweetal Verordeningen met ecodesign-eisen voor verlichting
Verordening Commissie niet gerichte lampen huishoudelijke gebruik 2009-244-EG
Regulation Commission tertiary verlichting 2009-245-EG