Gemeente Maassluis

Tijdelijke verhuur leegstaande koopwoning mogelijk

Op 7 april 2009 stemden burgemeester en wethouders in met het voorstel om tijdelijke vergunningen voor verhuur in het kader van de Leegstandwet te gaan verstrekken. Eigenaren van woningen in Maasluis die moeilijk verkoopbaar zijn, kunnen vanaf nu na toestemming van de gemeente, hun woning tijdelijk verhuren met beperkte huurbescherming. Bij verhuur met beperkte huurbescherming gelden er minder regels dan bij normale verhuur. Hierdoor wordt het voor woningeigenaren makkelijker om de leegstaande woning te verhuren. De gemeente Maassluis biedt hiermee woningeigenaren die hun leegstaande huis moeilijk kunnen verkopen een oplossing voor de leegstand en dubbele financiële lasten

Bevorderen doorstroming

Maassluis speelt met deze vergunning in op de huidige situatie van de (koop)woningmarkt. Veel inwoners van Maassluis willen doorstromen naar een andere koopwoning. Zeker nu er nogal wat nieuwbouw wordt gerealiseerd. Maar zij zijn ook bang dat de oude woning niet snel verkocht wordt en wachten af. De gemeente hoopt met deze maatregel woningeigenaren die willen verhuizen een steuntje in de rug te geven.

Beperkte huurbescherming

Tijdelijk verhuren van de woning kan woningeigenaren een uitkomst bieden als oude woning nog niet verkocht is en leeg staat. De huurinkomsten compenseren (deels) de dubbele lasten. Door de beperkte huurbescherming is de beëindiging van de huurovereenkomst makkelijker dan normaal. Voor de verhuurder geldt een opzegtermijn van drie maanden. De woning moet wel minimaal zes maanden verhuurd worden.

Woningeigenaren kunnen de vergunning voor verhuur met beperkte huurbescherming aanvragen bij de gemeente. Nadat de gemeente de vereiste vergunning heeft afgegeven, kan de woning voor maximaal 2 jaar onder deze voorwaarden worden verhuurd. Na deze periode is een eenmalige verlenging van 1 jaar mogelijk. De voorwaarden voor deze vergunning zijn terug te vinden op www.maassluis.nl.


* Veel gestelde vragen tijdelijke verhuur.doc (29.5 KB)