Gemeente Schouwen-Duiveland


25 lintjes op Schouwen-Duiveland

Publicatiedatum: 29 april 2009
Datum laatst gewijzigd: 29 april 2009

PERSBERICHT

Datum: 24 april 2009

Woensdag 29 april reikte burgemeester G.C.G.M. Rabelink de Koninklijke onderscheidingen uit tijdens de 'Lintjesregen'. Vijfentwintig inwoners van Schouwen-Duiveland werden Koninklijk geëerd. Drieentwintig met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee tot Ridder in dezelfde orde (de heren Bierens en Eger). Het betreft acht dames en zeventien heren. Er is een echtpaar bij. De onderscheidingen werden op zeven verschillende locaties uitgereikt.

Mevrouw K. de Graaf-van Sabben uit Ouwerkerk heeft sinds 1987 zitting als ouderling in de kerkenraad van de Protestantse kerk in Ouwerkerk. Als voorzitter van de kerkenraad heeft zij zich intensief beziggehouden met het kerkenwerk en toen de kerk in een moeilijke periode verkeerde was het voornamelijk haar verdienste dat de kerk in stand bleef. Tot een aantal jaren geleden gaf zij bovendien godsdienstonderwijs op de lagere school in het dorp. Vanaf 1983 is mevrouw De Graaf ieder jaar wel een à twee maal per jaar naar Rostock gereisd om contacten te onderhouden met de Johannes-gemeinde namens de kerkelijke DDR-werkgroep. Vele jaren was beoogd decoranda voorzitter van de Vouwenvereniging in Ouwerkerk en gaf zij invulling aan de tweewekelijkse bijeenkomsten van de vereniging. Ook het Watersnoodmuseum kon op mevrouw De Graaf rekenen. Een zestal jaren was mevrouw De Graaf bestuurslid van dit museum.

De heer C. Lems uit Oosterland is reeds 32 jaar bestuurslid van muziekvereniging Oosterlands Fanfare, terwijl hij al vanaf zijn veertiende jaar lid is. Vanaf 1976 is de heer Lems bestuurslid, respectievelijk in de hoedanigheid van penningmeester, vicevoorzitter en algemeen bestuurslid. Al jaren is hij bij de wekelijkse oefenavonden een uur vroeger aanwezig om alles klaar te zetten voor het "natje en droogje" van de leden. Daarnaast voert beoogd decorandus kleine reparaties uit aan instrumenten. Gedurende 21 jaar is de heer Lems vrijwilliger bij de Sportvereniging Duiveland in zijn woonplaats. Bij wedstrijden en andere verenigingsactiviteiten verzorgt hij het horecagedeelte. Ook verricht hij diverse andere hand- en spandiensten voor de club.

De heer P.G. Verschure uit Nieuwerkerk zit het besturen, net als het bedrijven van sport, in het bloed. Tijdens zijn voetbalcarrière bij voetbalclub MEVO in Zierikzee bekleedde de heer Verschure verschillende bestuursfuncties bij de club. Daarnaast was hij jarenlang actief als trainer van diverse gymnastiekverenigingen in Zeeland. Nadat beoogd decorandus begin jaren negentig zijn voetbalcarrière beëindigde stortte hij zich op het biljarten. Meteen werd hij ook voorzitter van het district Schouwen-Duiveland. Tot op de dag van vandaag is de heer Verschure de drijvende kracht achter de biljartsport op Schouwen-Duiveland. In 2004 werden enkele districten in Zuid-Holland en Zeeland samengevoegd tot district Delta Zuidwest . Betrokkene heeft menig uur gestoken in de eenwording. Uiteraard werd hij lid van het nieuwe bestuur. Als voorzitter van dit bestuur is de heer Verschure tevens afgevaardigde in het landelijk bestuur van de K.N.B.B.

De heer C. Folmer en mevrouw H. Folmer-Schilperoort uit Nieuwerkerk zetten zich beiden in voor de arme bevolking in Polen. Sinds 1990 gaat het echtpaar regelmatig (circa driemaal per jaar, ook in de winter, wanneer het wel -15 graden kan worden aldaar) naar Polen om de plaatselijke inwoners te helpen. Het echtpaar Folmer brengt hulpgoederen naar een streek rondom de plaats Nowogard. Vele jaren kon iedereen zes dagen per week in Nieuwerkerk terecht om kleding en andere zaken af te leveren. Inmiddels is dit nog twee dagen per week het geval zodat de andere dagen benut kunnen worden om de kleding te sorteren, en goederen zoals kinderwagens of rolstoelen waar nodig te reparen en verzendklaar maken. Vervolgens worden voorbereidingen in gang gezet voor het transport naar Polen. Inmiddels heeft het echtpaar zelf een bestelbus met aanhangwagen aangeschaft zodat ze niet langer afhankelijk zijn van derden.

Mevrouw K.I. Eelman-Lukaart uit Zonnemaire nam in de tachtiger jaren zitting in de bewonersraad van Verpleeghuis Cornelia in Zierikzee om de belangen van de bewoners te behartigen. Na zijn overlijden bleef zij actief in de raad, die zich in die periode moest ontwikkelen tot de wettelijk voorgeschreven cliëntenraad. Ook kwam er een fusie met de vijf verzorgingshuizen in de regio. Deze fusie kostte veel tijd en energie omdat in veel zaken de raad om toestemming moest worden gevraagd. De leden van de cliëntenraad waren gesprekspartner van de directie en brachten advies uit. Voor mevrouw Eelman stond de kwaliteit van de zorg altijd centraal. Wederom kwam een schaalvergroting tot stand en verpleeghuis Cornelia maakt nu deel uit van Allévo Zorgcentra. Deze instelling heeft een Centrale Cliëntenraad in de Oosterschelderegio. Betrokkene maakt namens de cliëntenraad in verpleeghuis Cornelia deel uit van de Centrale Raad en is ook daarin actief. Ze komt in de Centrale Raad op voor de belangen van alle cliënten van Allévo.

Mevrouw C.S. Mandemaker-Penning uit Zonnemaire heeft zich als bestuurslid circa 25 jaar ingezet voor de Stichting Welzijn Ouderen op Schouwen-Duiveland. Toen men plannen had om in de regio een Seniorenraad op te richten was zij onmiddellijk bereid om aan de totstandkoming van deze raad mee te werken en natuurlijk werd zij ook bestuurslid. Tevens was betrokkene initiatief-nemer van het sozenberaad op Schouwen-Duiveland, een overkoepelend orgaan voor alle ouderensozen in de regio. In 2007 is zij opgeleidt tot onbezoldigd ouderenadviseur. Ze bezoekt ouderen die behoefte hebben aan advies omtrent subsidies of zorg.

Diverse bestuurslidmaatschappen van de Bond van Plattelandsvrouwen "Vrouwen van NU", afdeling Brouwershaven getuigen van een brede maatschappelijke belangstelling. In 1985 werd ze namens de regio Schouwen-Duiveland in het Provinciaal bestuur van de bond gekozen. Dit bestuur vertegenwoordigt alle 34 afdelingen in heel Zeeland.

Daarnaast collecteert mevrouw Mandemaker bijna iedere week wel voor een goed doel. Vaak is ze dan ook nog plaatselijk coördinator van een dergelijke collecte.

Mevrouw C. Visser-de Mol uit Ellemeet is sinds 1986 actief als vrijwilligster bij het Rode Kruis, afdeling Schouwen. Zo is zij zeer betrokken bij het welfarewerk van het Rode Kruis. Niet alleen op creatief gebied, zij beheert ook de kas van het welfarewerk en helpt de producten te verkopen op markten. Jarenlang zette mevrouw zich in als activiteitenbegeleider in het ziekenhuis in Zierikzee. Daarnaast helpt zij in diverse vakantiehuizen in Nederland van het Rode Kruis als verzorgster van mensen die niet in staat zijn om zelfstandig op vakantie te gaan.

Mevrouw De Mol maakt sinds enkele jaren deel uit van het College van Diakenen van de PKN, Hervormde Gemeente Renesse/Noordwelle. Bij toerbeurt is ze ook actief bij het uitdeelpunt van de Voedselbank in Renesse.

Ook is betrokkene contactpersoon voor het verkooppunt van de wereldwinkel.

Mevrouw G.A. Huttinga-Steur uit Noordwelle is al ruim vijftien jaar actief als bestuurslid van de Vereniging Dorpsgemeenschap Noordwelle. Eerst als secretaris en de laatste jaren als penningmeester. In deze laatste hoedanigheid heeft betrokkenen meer structuur aangebracht in de boekhouding. Onlangs heeft zij ook de financiële administratie opgezet voor de exploitatie van het plaatselijke dorpshuis.

Mevrouw Huttinga is al 15 jaar secretaris van de Straôcommissie in haar woonplaats. Zij heeft bijgedragen aan het vernieuwen van de organisatie rondom het feest. Onder haar leiding is er ook een website tot stand gekomen waar geïnteresseerden allerlei wetenswaardigheden over deze traditie aan het weet kunnen komen.

Bovendien geeft mevrouw Huttinga godsdienstonderricht. Zo was zij negen jaar lang leidster van de zondagsschool in haar woonplaats en geeft ze al dertien jaar catechese op de basisschool.

De heer C.I. van Nieuwenhuijze uit Scharendijke is vanaf 1965 betrokken bij het kerkenwerk in zijn woonplaats. Ondermeer als ouderling, scriba en hulpkoster. Hij verspreidt de kerkbode onderhoud het kerkgebouw en de tuinen van de kerk en helpt bij rommelmarkten. Sinds kort is hij bovendien voorzitter van de zendingscommissie.

Sedert een twaalftal jaren is beoogd decorandus als bestuurslid betrokken bij de plaatselijke afdeling van de ANBO. Het is zijn verdienste dat de ruimte waar de wekelijkse bijeenkomsten plaatsvinden, er netjes uitziet. Hij maakt schoon, zet koffiekopjes klaar en treedt op als spelleider. Daarnaast is hij afgevaardigde voor de gewestelijke bijeenkomsten van de ANBO.

De heer J. van Engelen uit Burgh-Haamstede was in de periode 1985 tot 2006 'het gezicht' van de Rooms-katholieke kerk in Burgh-Haamstede. Hij was er als onbezoldigd koster altijd wanneer hij er moest zijn. Niet alleen op zondag maar ook op de dagen dat er getrouwd en gerouwd werd in de kerk. De laatste jaren was betrokkene de oudste vrijwilliger in de parochie. Daarnaast deed hij altijd boodschappen voor oudere parochianen die daar zelf moeite mee hadden. Zij belden dan hun boodschappenlijstje door. Op een dag in de winter was het spekglad toen iemand vroeg of de heer Engelen toch een boodschap wilde halen bij de slager. Hij deed dat, is toen gevallen met zijn fiets en heeft daarbij een rugwervel gebroken.

In verzorgingstehuis Duinoord is de heer Van Engelen in 1985 begonnen met vrijwilligerswerk. Dit varieert van het verzorgen van de koffie voor de bewoners tot het begeleiden van ouderen tijdens vakanties en uitstapjes. Inmiddels is betrokkene zelf bewoner van het verzorgingstehuis maar nog steeds helpt hij iedere dag mee met het schenken van koffie en het opruimen van de vaat. Al gaat ook bij de heer Van Engelen de ouderdom tellen, bij activiteiten is hij nog steeds paraat.

Mevr. B. Boot-van den Berg uit Burgh-Haamstede is een veelzijdige vrijwilliger. Zo heeft zij de Oranjevereniging in haar woonplaats nieuw leven in geblazen. Tijdens Koninginnedag zijn er tegenwoordig jaarlijks duizenden mensen op de been.

Toen het plaatselijke muziekgezelschap Witte van Haemstede door een gebrek aan leden ter ziele dreigde te gaan is mevrouw Boot lid geworden en leerde ze saxofoon spelen. Ze wist een deel van haar gezin enthousiast te maken om ook een muziekinstrument te gaan bespelen. Ze is blokfluitles gaan geven op de Lagere School (onbezoldigd) en heeft het initiatief genomen om een jeugdorkest op te richten. Wat zeker niet onvermeld mag blijven is het feit dat betrokkene tijdens vakanties vele malen kinderen in achterstandsposities heeft opgevangen. Daarnaast is zij secretaris geweest van de Dorpsraad in haar woonplaats. Tevens is zij begeleider tijdens de jaarlijkse rolstoelvierdaagse en helpt ze vanaf het begin mee tijdens Concert at Sea.

De heer J. Vredenbregt uit Burgh-Haamstede trad in 1966 op achtjarige leeftijd toe als lid van muziekvereniging De Witte van Haemstede . Na vele jaren trouw zijn bijdrage te hebben geleverd werd betrokkene in 1995 benoemd als voorzitter van de vereniging.

Ook op kerkelijk gebied is beoogd decorandus actief. Sinds 1985 is de heer Vredenbregt als vrijwilliger betrokken bij de jaarlijkse rommelmarkt ten behoeve van de Nederlands Hervormde Gemeente van Burgh. Gedurende het hele jaar haalt de heer Vredenbregt spullen op mij mensen thuis, om het naar de opslagplaats te brengen.

Vanaf 2000 maakt betrokkene deel uit van het stichtingsbestuur van dorpshuis De Schutse .

Daarnaast organiseert de heer Vredenbregt reeds gedurende achttien jaar de plaatselijke wielerronde. Hij houdt zich ondermeer bezig met het afzetten en opbreken van het parcours, het regelen van vrijwilligers en het innen van sponsorgeld bij de plaatselijke middenstand.

Mevr. Oskam-Dorreman uit Zierikzee is zich in 1993 als vrijwilliger gaan inzetten voor het Dierenasiel Schouwen-Duiveland. Zo vangt zij vanaf die tijd al kittens op die door omstandigheden (verstoten of vondeling) geen moeder hebben. De kittens zijn soms net een dag oud en dienen om de twee uur gevoed te worden. In die eerste periode dag en nacht.

Drie dagdelen per week is mevrouw in het asiel te vinden om allerlei hand- en spandiensten te verrichten. Zo verschoont ze de kattenbakken, er verblijven soms wel 50 katten tegelijk in het asiel, en maakt ze de verblijven schoon. Mevrouw Oskam besteedt ook vele uren aan het verkopen van tweedehands goederen op rommelmarkten. De opbrengst hiervan is uiteraard voor het dierenasiel. Daarnaast steekt ze veel tijd in de jaarlijkse collecte van het asiel, rondom dierendag. Als coördinator voor de hele regio Schouwen-Duiveland (34000 inwoners) is ze lang bezig met het werven en instrueren van collectanten. Naast deze dagelijkse bezigheden voor het dierenasiel is beoogd decoranda bovendien nog penningmeester van de werkgroep van het asiel.

De heer P. van Beveren uit Zierikzee is zeer actief op kerkelijk gebied. Zo is hij ouderling-kerkrentmeester. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was decorandus bestuurlijk betrokken bij de Christelijk Gereformeerde kerk in Zierikzee.

In de periode 1987-1994 was de heer Van Beveren voorzitter van het bestuur van de Vereniging tot bevordering van het Christelijk Onderwijs in Bruinisse. Toen de Christelijke scholen op Schouwen-Duiveland gingen fuseren was de heer van Beveren voorzitter van het overlegorgaan en had zodoende een belangrijke inbreng bij het tot stand komen van één vereniging voor Christelijk basisonderwijs in de regio.

Naast bovenstaande functies is hij bestuurlijk betrokken bij Zorgcentrum De Wieken in Zierikzee (voorzitter), bestuurslid van de personeelsvereniging van de gemeente Schouwen-Duiveland en secretaris van de programmaraad bij Radio Schouwen-Duiveland. Bovendien was betrokkene geruime tijd bestuurslid en voorzitter van het koor Laus Deo.

De heer C. Goudzwaard uit Zierikzee zet zich sinds1964 belangeloos in voor de kerkelijke gemeenschap in zijn stad. De afgelopen 44 jaar heeft hij, met enkele korte onderbrekingen, verschillende kerkelijke functies bekleed. Voornamelijk als ouderling, maar bijvoorbeeld ook als fondsenwerver. Gedurende vele jaren heeft de heer Goudzwaard pastorale bezoeken afgelegd bij gemeenteleden. Ook in de periodes dat hij geen ouderling was continueerde hij zijn bezoeken. In het bijzonder voor ouderen en mensen in zorgelijke omstandigheden maakte hij altijd tijd.

In 1979 is in de regio Schouwen-Duiveland een eilandelijk comité van Woord en Daad opgericht.

De heer Goudzwaard was een van de oprichters van het regionale comité. En in de jaren 80 was hij voorzitter van Woord en Daad op Schouwen-Duiveland.

De heer D. Fluijt uit Sirjansland vervult in het kleine dorp allerlei functies. Vanaf midden jaren 70 is hij al actief voor het dorpshuis. Als bestuurder in de beheerscommissie in wisselende bestuursfuncties maar ook op uitvoerend gebied. Zo is hij sleutelbeheerder.

Bij hengelsportvereniging Dreischor is Dirk, zoals hij door iedereen aangesproken wordt, ook al tientallen jaren bestuurlijk betrokken. Op geheel eigen wijze, zo opent hij de vergaderingen als voorzitter altijd in het Zeeuwse dialect, heeft hij de vergaderingen omgevormd tot efficiënte bijeenkomsten.

Eveneens vanaf de zeventiger jaren is betrokkene bestuurslid van "Sirjansland Vooruit", de Oranjevereniging en voorloper van de huidige "Dorpsraad Sirjansland".

Dirk Fluijt was daarnaast mede-initiator om te komen tot de oprichting van een buurtbuslijn in Sirjansland. Mede door de inzet van Dirk is deze buurtbus er daadwerkelijk gekomen. Als natuurliefhebber organiseert hij voor de dorpsgenoten ook op gezette tijden natuurexcursies en heeft hij ervoor gezorgd dat er een vleermuiskelder in het dorpsbosje is gerealiseerd. Naast al deze activiteiten is beoogd decorandus reeds geruime tijd lid van de hoefdiercommissie van de wildbeheereenheid in de regio.

De heer D.L. van 't Leven uit Zierikzee heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de "Stichting Vrienden" van het Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg. Onder zijn bezielende leiding worden wervingscampagnes georganiseerd om het donateuraantal te vergroten.

Na eind jaren 60 in dienst te zijn gekomen als bedrijfsleider bij Drukkerij Lakenman en Ochtman werd betrokkene al snel adjunct-directeur en weer later directeur. Dit bleef hij tot 1996. Hij was een populaire directeur die leiding gaf aan 60 personen. De drukkerij was tevens uitgever van De Zierikzeesche Nieuwsbode, een streekkrant die viermaal per week verscheen.

De naam D.L. van 't Leven is nauw verbonden met de Nederlandse Nieuwsblad Pers. Dit is de landelijke belangenvereniging van uitgevers van lokale nieuwsmedia. Mede dankzij de inzet van beoogd decorandus is de vereniging uitgegroeid tot een organisatie die 70 leden telt met in totaal circa 300 papieren uitgaven en daarnaast nog een groot aantal websites en kabelkranten. Ook maakte hij een aantal jaren deel uit van de jury die de NNP-gemeenteprijs voor Overheidscommunicatie toekent.

Ook op sportief vlak staat de heer Van 't Leven zijn mannetje. Hij is een fanatiek voetballer. Daarnaast is hij al 28 jaar bestuurslid bij voetbalclub Stella Boys in Zierikzee. Vanwege de grote verdiensten voor deze club is hij in 2005 erelid geworden.

De heer B. Leijdekker uit Zierikzee was van 1985 tot 2006 lid van het schoolbestuur van de Sint Willibrordusschool. Hij onderhield o.a. het contact met de gemeente. Ook bij onderhoud van het gebouw was hij altijd met raad en daad aanwezig.

Betrokkene heeft als brandweerman 30 jaar meegewerkt aan de veiligheid in zijn woonplaats.

Als aanhanger van het Katholieke geloof heeft de heer Leijdekker jaren bestuurlijke werkzaamheden voor de KVP in zijn woonplaats verricht. Later was hij betrokken bij de oprichting van het CDA, afdeling Zierikzee. Daarnaast was hij 8 jaar raadslid.

Bovendien heeft hij zich bestuurlijk ingezet voor het bejaardencentrum "Borrendamme" en het regionale sportcentum "Onderdak".

Wat zeker niet onvermeld mag blijven is het vele vrijwilligerswerk dat de heer Leijdekker sinds 39 jaar verricht voor Caritas, ook wel bekend onder de naam Cordaid of mensen in nood.

De heer C.M.J. Pilaar uit Zierikzee is reeds 25 jaar beheerder van de Sint Lievens Monstertoren in Zierikzee. Van maart tot en met oktober is de heer Pilaar iedere dag (behalve bij onvoldoende helder weer) van 11.00 tot 17.00 uur aanwezig om toeristen te ontvangen.

Ook op kerkelijk gebied is beoogd decorandus actief. Sinds 1988 is de heer Pilaar als vrijwilliger betrokken bij de Evangelisch Lutherse Gemeente Zierikzee .

Bovendien worden door hem altijd de schoenendozen van de actie Schoenmaatjes (voorheen operatie schoenendoos) weggebracht.

In januari 1997 was de heer Pilaar een van de initiatiefnemers van de oprichting van de Luctor et Emergo Loge nr. 92 in zijn woonplaats . De loge maakt als plaatselijke vereniging deel uit van de internationale vereniging The Independent Order of Odd Fellows.

De heer J.M.A. van Veldhuizen uit Oosterland heeft zich als ondernemer altijd enorm ingespannen voor de belangen van de regio. Zo werd hij in 1989 bestuurslid van de VVV in Bruinisse, het dorp waar hij een supermarkt exploiteerde. In die periode vervulde hij ook nog enige jaren de functie van penningmeester bij de VVV in Burgh-Haamstede. Vanuit de VVV werd hij afgevaardigd naar de Stichting Promotie Schouwen-Duiveland, waar hij ook penningmeester werd. Eind jaren negentig van de vorige eeuw moesten zes zelfstandige VVV's samengevoegd worden tot een VVV Schouwen-Duiveland. Als lid van de fusiecommissie heeft beoogd decorandus een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze VVV.

Maar liefst veertien jaar lang was betrokkene voorzitter van Bruniversails, het watersportevenement in en rondom Bruinisse.

Vanaf 2000 tot heden is de heer Van Veldhuizen actief als voorzitter van het CDA, afdeling Schouwen-Duiveland. Hij behartigt met sociale betrokkenheid de politieke belangen van de achterban.

Daarnaast is betrokkene vele jaren bestuurslid geweest van de ondernemersverenigingen van zowel Bruinisse als Burgh-Haamstede.

De heer J. Eger uit Kerkwerve heeft zijn hele werkzame leven in Overschie gewoond. Na zijn pensionering kwam hij naar Zeeland. Vanaf begin jaren 80 was beoogd decorandus betrokken bij de politiek in zijn voormalige woonplaats. Zo was hij lid van de deelraad. Onder de vlag van de deelraad opereerden diverse belangengroeperingen zoals de Stichting Belangen Overschie. De heer Eger hield niet van zgn. achterkamertjespolitiek en maakte zich sterk voor openheid van bestuur. Voor zijn pensionering werkte de heer Eger op het huidige Rotterdam Airport. Toen de luchthaven met sluiting werd bedreigd nam Eger onmiddellijk het initiatief om de werknemers te verenigen en richtte hij het Comité Werknemers Zestienhoven op. Hij werd voorzitter en in die hoedanigheid organiseerde hij protestacties en onderhield hij contacten met de media

Op 4 mei vindt in Nederland de Nationale Dodenherdenking plaats. Deze jaarlijkse herdenking moet uiteraard wel georganiseerd worden. Vanaf 1994 tot heden is de heer Eger -samen met zijn vrouw- bij deze jaarlijkse herdenking voor de gevallenen in Overschie betrokken.

Decoraties op locaties buiten de gemeente Schouwen-Duiveland

Uitreiking door Minister M. van der Hoeven op het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag.

Mevr. A. Hooimeijer-van der Pol uit Burgh-Haamstede heeft jaren geleden het initiatief genomen om reizen en activiteiten te gaan organiseren voor alleengaanden met een kampeerauto. Immers, in je eentje met een kampeerauto reizen na het wegvallen van je partner doet iemand niet zo snel. Met anderen in dezelfde omstandigheden echter, is het weer mogelijk om zin in deze wijze van reizen te krijgen. Kort na dit initiatief kreeg mevrouw Hooijmeijer steun van een andere betrokkene Tot op de dag van vandaag hebben beide dames welhaast een dagtaak aan dit destijds door hen opgezette project, SOLO genaamd.

In 1995 is de SOLO-groep onderdeel gaan uitmaken van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) onder welke vlag deze groep nog steeds opereert. Van april tot en met september is mevrouw Van der Pol bezig met het organiseren en begeleiden van deze reizen voor alleengaanden, terwijl ze inmiddels zelf de 70 is gepasseerd.

Voorts is betrokkene tweemaal een periode van vier jaar diaken is geweest bij de Gereformeerde kerk in haar woonplaats.

Uitreiking door de Nederlandse ambassadeur in Argentinie heer H.J.W. Soeters, in de Nederlandse Ambassade in Buenos Aires. Vanwege het tijdsverschil gebeurde dit al op 28 april

De heer A.W. Bierens uit Zierikzee heeft zich op bijzondere wijze ingezet voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Als algemeen directeur van zowel CZAV, de Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging en Nedato, beide toonaangevende bedrijven in de agrarische sector, wist hij op zeer kundige wijze de belangen van de Nederlandse landbouw te behartigen. Door diverse betrokkenen wordt hij het boegbeeld voor de Nederlandse aardappelteelt genoemd. Mede door zijn voortrekkersrol is het aardappelverwerkingsbedrijf Aviko voor de Nederlandse industrie behouden gebleven.

Oud-Minister Veerman heeft jarenlang met de heer Bierens samengewerkt en typeert hem als 'een onvermoeibare werker'.

De heer Bierens is niet alleen een bevlogen bestuurder maar bovenal ook een persoonlijkheid die zich betrokken voelt bij zijn medemensen. Zo is hij sinds 1997 bestuurlijk betrokken bij "De Zuidhoek", het sociale werkvoorziening- annex re-integratiebedrijf voor de gemeente Schouwen-Duiveland.

Door zijn visionaire inzicht heeft beoogd decorandus helderheid gebracht in de complexe constructie van de Exploitatiemaatschappij Slot Moermond b.v. Deze b.v. exploiteert het landgoed Slot Moermond, bestaande uit een kasteel, bijgebouwen, bos en landerijen.

Uitreiking door burgemeester R.J. van der Zwaag (gemeente Veere) in het Topshuis op Neeltje Jans

De heer M.L.J. Muste uit Burgh-Haamstede is in 1986 toegetreden tot de KNRM. Betrokkene is al meer dan 20 jaar actief als vrijwillig opstapper en motordrijver. Hij had vanwege leeftijdsredenen moeten terugtreden maar heeft daarvoor al een paar jaar dispensatie verkregen. De heer Muste was en is een sleutelfiguur in de letterlijke en figuurlijke betekenis van het woord. Het onderhoud van het schip met alle daarbij behorende systemen is bij betrokkene in betrouwbare handen. Hij zorgt ervoor dat zijn collega-opstappers veilig kunnen varen.