Gemeente Lopik

Provincie Utrecht bestrijdt eikenprocessierups

Onder het motto ´voorkomen is beter dan genezen´ wil de provincie Utrecht binnenkort beginnen met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups die zijn nesten zou kunnen gaan bouwen in de bomen langs de Utrechtse provinciale wegen.

De eikenprocessierups is een harige rups die zijn eitjes van eind juni tot eind september legt in de toppen van voornamelijk de zomereiken. Na uitkomen van de eitjes doorlopen de jonge rupsen enkele stadia van vervellingen. Na de 4^e vervelling komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie onstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

Preventieve bestrijding

Uit ervaring van voorgaande jaren weten we welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen,

laat Jan van der Pol van de provincie weten. We behandelen deze bomen nu in een vroeg stadium om te voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw gaat nestelen.

Het gaat om ruim 1.800 eiken waaruit de provincie in vorige jaren nesten heeft laten verwijderen, en om nog wat locatie´s die als ´verdacht´ op de rol staan. De bomen staan verspreid over de hele provincie Utrecht*.

Behandeling 1.800 eiken

Vanaf 6 mei gaat de Fa. van Doorn uit Geldermalsen beginnen met het spuiten van een biologisch middel dat niet schadelijk is voor de bomen en hun omgeving. De behandeling van de 1800 bomen neemt ongeveer vijf dagen in beslag. Een tweede behandeling is niet nodig.

Alle overige bomen die geen preventieve behandeling krijgen, worden nauwlettend in de gaten gehouden door medewerkers van de provincie.De eventueel gevonden rupsen worden op milieuvriendelijke wijze opgezogen en daarna verbrand.


*) De eikenbomen staan langs de N224 tussen Zeist en Renswoude, de N225 tussen Driebergen en Rhenen, de N226 tussen Amersfoort en Leersum, de N227tussen Cothen en Amersfoort, de N229 bij Werkhoven, N233tussen Veenendaal en Rhenen, de N237 tussen Amerfoort en Utrecht, de N238 tussen Zeist en De Bilt, de N411 tussen Utrecht en Bunnik, de N413 tussen de A28 en Soesterberg, de N212 tussen Wilnis en Kamerik, de N201 tussen Amstelhoek en Vreeland, de N402 tussen Loenen en Maarssenbroek, de N198 tussen tussen De Meern en Woerden, de N210 tussen Nieuwegein en Willige Langerak, de N228 tussen tussen de Meern en Hekendorp, de N204 tussen Harmelen en Lopik, de N230 tussen Utrecht en Vleuten.

Nadere informatie
Voor meer informatie over de eikenprocessierups, de gezonheidsrisico´s en de behandeling van gezondheidsklachten, verwijzen wij u naar de provinciale website www.provincie-utrecht.nl