Gemeente Enschede

Enschede bezuinigt jaarlijks 13,6 miljoen

De gemeente Enschede staat de komende tijd voor een zware opgave. Om de komende jaren de begroting sluitend te krijgen, moet de gemeente ingrijpende maatregelen nemen. Het college van B&W doet aan de gemeenteraad voorstellen om de tekorten op te lossen. In de voorstellen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de zwakke groepen in Enschede. Behoud en bevorderen van de werkgelegenheid is verder een belangrijk uitgangspunt.
Het tekort bedraagt jaarlijks 13,6 miljoen euro. Het college van B&W heeft de afgelopen maand ook al gezocht naar oplossingen en kon hiermee het oorspronkelijk geraamde tekort terugdringen met ongeveer 6 miljoen. Maar verdere ingrepen in de begroting zijn dus nodig om voor de komende jaren een sluitend gemeentelijk huishoudboekje te krijgen.

De maatregelen hebben gevolgen voor de stad en de gemeentelijke organisatie. Gedacht moet worden aan het verminderen van het voorzieningenniveau, het verlagen van gemeentelijke subsidies en de besparingen in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. B&W wil met partners in de stad gesprekken aangaan over mogelijke invullingen. Ook voor de omvang van het gemeentelijk apparaat zullen er gevolgen zijn. Vermindering van werkzaamheden zal leiden tot reductie van arbeidsplaatsen. In welke mate en op welke wijze is nog niet bekend en afhankelijk van de maatregelen.

B&W stelt de gemeenteraad voor te besluiten om maatregelen te nemen die het tekort van 13,6 miljoen euro in de bestaande begroting oplossen. Daarnaast om structureel 4 miljoen euro te besparen op de ambtelijke organisatie.
Verder voert de gemeente dit jaar nog een kwaliteitsslag door en kijkt hoe slimmer en efficiënter kan worden gewerkt.

Oorzaken
Het tekort is ontstaan door een aantal oorzaken: Het Rijk neemt een aantal maatregelen op het gebied van de AWBZ, WMO en Grote Steden Beleid (GSB), waardoor Enschede geconfronteerd wordt met extra uitgaven. De gelden die de gemeente ontvangt vanuit de GSB zijn voor een belangrijk deel ingepast in structurele bestedingen. Dit geldt vooral voor de sociale pijler. Voorlopig gaat de gemeente er vanuit dat 75% van de kosten wordt gedekt. Het tekort dat zo ontstaat zonder afbouw van activiteiten loopt op van 3,3 miljoen in 2010 tot 6,4 miljoen in 2013.

Door de economische recessie wordt Enschede geconfronteerd met een toename van het aantal bijstandsuitkeringen. Geschat wordt dat dit in 2010 tot een tekort leidt van 1,5 miljoen en daarna jaarlijks 2,6 miljoen.

Naast deze externe factoren heeft de gemeente te maken met een aantal specifieke Enschedese problemen. Zo is bijvoorbeeld de aanbesteding van het leerlingenvervoer hoger uitgevallen en is daardoor een structureel tekort ontstaan van 1 miljoen. Andere knelpunten zijn o.a. de financiering van de Twentse Welle, Citymarketing, onderwijshuisvesting en beheer en onderhoud. In totaal levert dit een tekort op van 8 miljoen in 2010, oplopend tot 9,5 in 2013.

Uitgangspunten
Om de gemeenteraad een pakket maatregelen te kunnen bieden, brengt in opdracht van B&W een taskforce van de gemeente de mogelijkheden in kaart.
Hierbij gelden een paar uitgangspunten:
o niets is uitgesloten;
o de gemeentelijke organistie levert zelf een wezenlijke bijdrage; o er wordt rekening gehouden met prioriteiten van de raad; o zwakke groepen in de Enschede samenleving worden zoveel mogelijk ontzien;
o de maatregelen moeten zoveel mogelijk de werkgelegenheid in stand houden of bevorderen;
o partners in de stad en de regio worden betrokken. Voor de zomer gaat de gemeente in gesprek met deze partijen;
o en het college van B&W trekt samen met de gemeenteraad op in een transparant proces.

Op 11 mei bespreekt de gemeenteraad de voorstellen van B&W. Op 29 juni besluit de raad hierover in de Kadernota. Na de zomer worden de maatregelen verwerkt in de begrotingsbehandelingen.

Perspectief
Burgemeester Den Oudsten: "Enschede heeft het moeilijk en we krijgen het de komende tijd nog lastiger. Maar Enschede heeft vaker voor een grote uitdaging gestaan en ook toen hebben we laten zien over de nodige veerkracht te beschikken.
We gaan hard aan het werk. We nemen daarvoor het initiatief, maar kunnen het niet alleen. We vragen van anderen eenzelfde houding en inzet, want iedereen kan een bijdrage leveren.
We moeten keuzes maken voor nu en de toekomst. Dit zijn geen eenvoudige beslissingen. Bij alles wat we doen, blijven we oog hebben voor die groepen die het meest kwetsbaar zijn.
Maar het is niet zo dat we bij de pakken neerzitten: Enschede pakt juist aan!".

Geplaatst: 29 april 2009.

29 april 2009