Gemeente Enschede

Bewoners puzzelen op ontwerp HOV

De gemeente is afgelopen week samen met bewoners op een vernieuwende manier aan de slag gegaan met het ontwerpen van tracé 5 voor HOV-midden. De ideeën, die tijdens de twee avonden zijn ontstaan voor het tracé Goolkatenweg tot Olieslagweg, worden meegenomen in de verdere planontwikkeling.

Met de vraag `Durft u de verleiding aan om samen met ons te puzzelen naar de beste oplossing voor het ontwerp van HOV-midden?' zijn specifiek bewoners rondom de Hengelosestraat uitgenodigd. Aan hen is gevraagd een ontwerp te maken waarin naast een bus- en rijbaan ook ruimte is voor speciale wensen. Met een dwarsdoorsnede van het profiel van het tracé en beelden van fietspaden, rijbanen, groen, parkeerplaatsen en de busbaan gingen bewoners met ontwerpers van de gemeente aan de slag.

Dat het proces van ontwerpen van een dergelijk tracé niet eenvoudig is, hebben bewoners zeker ervaren. Door de beperkte beschikbare ruimte is het passen en meten om alle wensen en eisen voor bijvoorbeeld groen, parkeren en fietspaden in het ontwerp te plaatsen. De verrassende uitkomsten van deze avonden, zoals een busbaan tussen rijbaan en fietspad in en een gewaardeerde groene uitstraling, worden meegenomen in de verdere planontwikkeling.

Op basis van het Mobiliteitsplan Enschede 1996-2005 wordt in Enschede de aanleg van een Hoogwaardige Openbaar Vervoersnet gerealiseerd, met vrije busbanen in de vier windrichtingen van de stad. De HOV-Zuid, Oost zijn reeds klaar, de HOV-Noord nadert zijn voltooiing en HOV-midden is in ontwikkeling. De aanleg van HOV-assen moet leiden tot een kwaliteitsimpulsvoor het openbaar vervoer en daarmee tot een betere verkeersdoorstroming.

Geplaatst: 29 april 2009.

29 april 2009