European Union



Brussel, 29 april 2009

EU-begroting 2010 gericht op herstel

Nu Europa de ernstigste recessie sinds jaren doormaakt, heeft de Commissie een voorontwerp van begroting van 139 miljard euro voor 2010 goedgekeurd. De uitgaven voor volgend jaar zijn gericht op economisch herstel. Het meeste geld (45%) gaat naar groei- en werkgelegenheidsmaatregelen - 3,2% meer dan in 2009 - om de concurrentiekracht in de Unie te herstellen. De uitgaven voor de grote onderzoek- en energieprogramma's stijgen met ruim 12% en ook voor het cohesiebeleid is meer geld beschikbaar. 52% van het Cohesiefonds en de structuurfondsen gaat naar de EU-12. Over de gehele linie stijgen de uitgaven. In totaal bedraagt de begroting 138,6 miljard euro aan vastleggingen (1,18% van het BNI) en 122,3 miljard euro aan betalingen (1,04% van het BNI).

Bij de presentatie van het voorstel zei Siim Kallas, vicevoorzitter voor administratieve zaken, audit en fraudebestrijding, en verantwoordelijk voor financiële programmering en begroting: "Deze begroting is erop gericht te voorkomen dat de crisis nog erger wordt. Er gaat 6 miljard euro naar onderzoek en innovatie, en het Europees Sociaal Fonds biedt steun aan ongeveer 9 miljoen mensen." Hij voegde daaraan toe: "In 2010 wordt ook het tweede deel van de EU-bijdrage aan het herstelplan betaald, waarmee het totaal aan extra crisisgeld op meer dan 6 miljard euro komt voor de periode 2008-2010".

62 miljard euro voor banen, infrastructuur en concurrentievermogen

Geld vrijmaken voor projecten om banen te scheppen of te behouden, bedrijven helpen en het concurrentievermogen herstellen: dat zijn de prioriteiten voor de EU. Trans-Europese vervoer- en energienetwerken krijgen 12,7% meer dan in 2009 (1,08 miljard) en het Programma voor concurrentievermogen en innovatie 3,3% (0,5 miljard). 2010 is het Europees Jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Hiervoor is bijna 20 miljoen euro beschikbaar en zijn allerlei activiteiten gepland in de lidstaten. En het satellietnavigatieproject Galileo, paradepaardje van de EU, krijgt in het tweede jaar 8% meer te besteden (0,9 miljard euro).

Grootste deel van Cohesiefonds voor EU-12

Van de 62 miljard euro die is uitgetrokken voor banen en concurrentievermogen is 49 miljard bestemd voor cohesie in de EU-27. De trend om geld uit te trekken voor de lidstaten die in 2004 en 2007 lid zijn geworden van de EU (EU-12) wordt doorgezet. Voor de allereerste keer gaat het grootste deel van het Cohesiefonds en de structuurfondsen naar de EU-12 (52%). Ook de extra landbouwsteun voor deze regio's legt gewicht in de schaal: bijna 20% is nu voor de EU-12, wat neerkomt op 11 miljard euro.

Dankzij het GLB, de interne markt en de hogere marktprijzen ligt het inkomen van de boeren in de EU-12 nu 47% hoger dan voor de toetreding. Voor natuurlijke hulpbronnen is in de EU-27 59 miljard euro beschikbaar, waarvan bijna 15 miljard bestemd is voor milieu en plattelandsontwikkeling, een toename van een kleine 2,5%.

Tweede fase van de financiering van het Europees economisch herstelplan

In april 2009 hebben het Europees Parlement, de Raad en de Commissie besloten 5 miljard euro extra beschikbaar te stellen voor grote Europese projecten op het gebied van energie en breedbandinfrastructuur en voor nieuwe uitdagingen die zich in het kader van de gezondheidscontrole van het GLB hebben voorgedaan. Na de eerste injectie van 2,6 miljard euro in 2009 volgt nog eens 2,4 miljard euro in de begroting 2010. Uit welke bron deze middelen afkomstig zullen zijn, wordt besloten in de begrotingsprocedure 2010.

8 miljard euro aan externe hulp

In 2010 blijft de EU investeren in hulp aan armere landen en in een sterke positie op het wereldtoneel, om opgewassen te zijn tegen wereldproblemen zoals klimaatverandering, voedselzekerheid en globalisering. De hulp van de EU aan ontwikkelingslanden via het instrument voor ontwikkelingssamenwerking neemt met 1,7% toe, tot 2,4 miljard euro. De pretoetredingssteun stijgt met bijna 5% tot 1,6 miljard euro. Voor het Gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid is 16% meer uitgetrokken (in totaal 282 miljoen). Tevens wordt het laatste deel van de 1 miljard euro van de voedselhulpfaciliteit uit de begroting 2010 gefinancierd (170 miljoen euro).

De EU veiliger voor iedereen

Met een stijging van 13,5% tot bijna 1 miljard euro zijn de uitgaven voor projecten ter bestrijding van criminaliteit en terrorisme en voor het beheer van de migratiestromen de sterkst stijgende uitgaven op de begroting (wat strookt met de lopende zevenjarige financiële programmering).

De administratieve uitgaven voor alle EU-instellingen vertonen een bescheiden groei van 2,1%; die van de Commissie zelf stijgen met minder dan 1% (0,9%) tot 3,6 miljard euro.

Achtergrond

De begroting bevat zowel vastleggingen (juridische verbintenissen om voor financiering te zorgen als aan bepaalde voorwaarden is voldaan) als betalingen (geld dat contant of per bankoverschrijving aan de begunstigden wordt uitbetaald). Tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in december wordt de EU-begroting definitief vastgesteld.