ABVAKABO FNV

Vermogenspositie pensioenfondsen herstelt

De vermogenspositie van Pensioenfonds Zorg en Welzijn is na een daling in het eerste kwartaal terug op het niveau van het begin van het jaar. Dit heeft het fonds bekend gemaakt bij de presentatie van zijn jaarverslag over 2008.

Ook de dekkingsgraad (de vermogenspositie) van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), die aangeeft in hoeverre het fonds kan voldoen aan toekomstige verplichtingen, vertoont een stijgende lijn. In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde het fonds nog wel een negatief beleggingsrendement, maar in maart liep de dekkingsgraad geleidelijk weer iets op. Aan het einde van het eerste kwartaal bedroeg die 83 procent. Eind februari was het nog 80 procent. Ook nu schommelt het niveau nog rond de 83 procent, aldus een woordvoerster.

Stijgende rente

De stijging in maart is onder meer te danken aan stijgende rente en stijgende aandelenkoersen, aldus het fonds. Wanneer de rente stijgt, hoeft een fonds minder geld in huis te hebben om aan de verplichting nu en in de toekomst te voldoen. Dat heeft een positieve invloed op de dekkingsgraad.

Ook het pensioenfonds Zorg en Welzijn zag in maart dus een licht herstel. In de eerste twee maanden van dit jaar daalde de dekkingsgraad nog. In feburari bedroeg die 85 procent. Aan het eind van het eerste kwartaal was de dekkingsgraad 89 procent, wel nog 3 procentpunt lager dan eind 2008.

Herstelplan

De dekkingsgraad van pensioenfondsen moet minimaal 105 procent zijn. Beide fondsen hebben bij De Nederlandsche Bank een herstelplan ingediend waarin staat hoe zij in vijf jaar tijd op 105 procent willen komen.