Warchild


NYPAW leden schrijven werkplan in Amsterdam
29 april 2009 - Afgelopen weekend had War Child de eer om op te treden als gastheer van de eerste bijeenkomst van het internationale netwerk van jongeren die door oorlog getroffen zijn (NYPAW - Network of Young People Affected by War).

Bijna een half jaar geleden, op 20 november 2008, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, vond de oprichting van het netwerk in New York plaats. Het doel van NYPAW is een wereld te creëren waarin kinderen niet gebruikt worden in oorlog. Een wereld die rechtvaardig is, geen kinderen en jongeren uitsluit en hen deel laat nemen om veranderingen tot stand te brengen.

Drie van de oprichters van het netwerk, Kon Kelei, Zlata Filipovic en Ismael Beah, werkten lange dagen samen met een facilitator en medewerkers van War Child om de precieze rol van het network te definiëren en een werkplan voor de komende drie jaar (2009 - 2011) op te stellen.

Terwijl een voorjaarszon de straten van Amsterdam vrolijk beschijnt, zitten Ismael, Zlata and Kon in de kantine van het kantoor van War Child te zweten. Tijdens de discussies komen internationale journalisten van verschillende media het drietal nog even interviewen.

De jongeren bediscussieerden de noodzaak om op basis van hun eigen ervaringen te lobbyen voor een verandering in het beeld dat mensen hebben, voor verbeterde programma's, voor fondsenwerving en om betrokkenen verantwoordelijk te houden. Daarnaast willen zij als rolmodellen kinderen en jongeren die door de oorlog getroffen zijn, inspireren zich uit te spreken om hun eigen leven te verbeteren.

"Kinderen die weten dat wij in dezelfde situatie gezeten hebben, stellen zich open voor ons. Een bepaald verwantschap maakt dat zij zich op hun gemak voelen om met ons te praten over hun problemen en over de oplossingen die zij voor zich zien" legt een van hen uit. "Kinderen en jongeren worden vaak gebruikt als getuigen; zij moeten hun verhalen keer op keer weer vertellen. Maar hun participatie is cruciaal. Laat ze actief deelnemen aan de ontwikkeling van oplossingen voor hun situatie."

Unicef, het VN kantoor voor kinderen en gewapende conflicten en War Child Nederland steunen NYPAW.

Artikel AP