Provincie Overijssel

Actualisatie gegevens waterveiligheid voor gedegen besluitvorming bypass

inrichtingijsseldelta-west.jpg (8 Kb)

Het geactualiseerde rapport wordt aangeboden aan staatssecretaris Huizinga, zodat ze bij haar besluitvorming beschikt over de meest recente gegevens voor wat betreft de waterveiligheid.

Het is voorstelbaar dat door de discussie, die in de afgelopen weken is gevoerd, onduidelijkheden zijn ontstaan. Om duidelijkheid te scheppen is het bureau HKV, dat destijds het rapport heeft gemaakt, gevraagd om met de huidige beschikbare gegevens het toenmalige onderzoek "bypass Kampen, overstromingsberekeningen" te actualiseren. Daarmee komt een objectief basisrapport tot stand, dat de staatssecretaris bij haar besluitvorming kan betrekken.

Eind mei klaar
Het rapport uit 2006 gaat uit van andere uitgangspunten dan waar op dit moment in het project IJsseldelta-Zuid mee wordt gewerkt. De cijfers over onder meer schade in het "oude" rapport zijn gebaseerd op een situatie zonder evacuatie en ook werd in 2006 nog uitgegaan van aanzienlijk meer woningen (nu: 3800 en toen: ruim 9000) en een grotere bevolkingsgroei van Kampen, dan waar nu rekening mee wordt gehouden. De actualisatie van het rapport moet eind mei klaar zijn.

Waterstandsdaling
Binnen het project IJsseldelta-Zuid is alles erop gericht om het huidige landelijk vastgelegde niveau van waterveiligheid (overstromingsrisico) in Kampen, Zwolle en omgeving ook voor de toekomst te blijven waarborgen. Om de toekomstige grotere waterafvoer van de IJssel te kunnen opvangen, moet een waterstandsdaling worden gerealiseerd. De door de regio voorgestelde maatregelen, namelijk een combinatie van zomerbedverdieping en de aanleg van een bypass, kunnen deze daling realiseren. De staatssecretaris heeft aangekondigd rond de zomer een besluit te willen nemen over het voorstel.

In de stuurgroep IJsseldelta-Zuid werken de volgende partijen intensief samen:

* de gemeenten Kampen

* Zwolle

* Dronten

* Oldebroek

* Waterschappen Groot Salland en Zuiderzeeland
* de Ministeries van VROM, LNV en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat

* Staatsbosbeheer