Ministerie van Defensie

Nederlandse vuursteun-opleiding bij wereldtop

29 april 2009, 16.19 uur

Een FAC team aan het werk in Afghanistan. Links de laser, midden een verrekijker en rechts de radio. De Nederlandse Forward Air Controller (FAC) opleiding behoort tot de beste ter wereld. Een beoordelingsteam van het Amerikaanse Joint Forces Command concludeerde dit vorige week, na de cursus 3 weken onafgebroken te hebben doorgelicht. Er zijn nauwelijks verbeterpunten en op enkele gebieden scoren de Nederlanders zelfs bovengemiddeld.

Luitenant-kolonel Hans Ypma, commandant School Grond Lucht Samenwerking (SGLS), nam de voorlopige beoordeling in ontvangst tijdens de afsluitende week van de 7 weken durende opleiding voor de zogenoemde FAC'ers op de Koning Albertkazerne in de Belgische Ardennen. Een Forward Air Controller is gekwalificeerd om vanaf de grond lucht- of artilleriesteun naar een doelwit te leiden. Een FAC'er geeft vanaf een afstand van 1 tot 2 kilometer via de radio de coördinaten en een omschrijving van omgeving en doelwit door. Ook kan hij een doel met een laser `aanstralen'.

Volgens onderzoeksleider en voormalig jachtvlieger John `Conway' Twiddy is officiële erkenning nu nog slechts een formaliteit. Zijn adviezen zijn tot op heden altijd overgenomen. Eerder werden onder meer Australië, Canada, Groot-Brittannië, en Noorwegen geaccrediteerd. Bij erkenning voldoet de SGLS officieel aan het toonaangevende Amerikaanse Joint Terminal Attack Controller Memorandum of Understanding (JTAC MOU).

Hardhandig

Kort na de inval in Afghanistan werden de Amerikanen hardhandig geconfronteerd met het belang van eenheid van opvatting en optreden. Doordat de krijgsmachtdelen verschillende FAC-procedures hanteerden vielen bij een reeks `eigen vuur' incidenten verschillende doden en gewonden. De JTAC Standardization Teams bracht hier verandering in. Na accreditatie kan ook de SGLS rekenen op de hulp van deze teams.

Een FAC team in Afghanistan gezien door een nachtkijker. Duidelijk zichtbaar is de laser waarmee het doelwit wordt aangestraald.

Twiddy constateerde dat innovatie hoog in het vaandel staat. Zo maken de cursisten kennis met ROVER (Remotely Operated Video Enhancement Receiver), een systeem dat beelden uit de cockpit ontvangt waarmee de FAC'er doelen kan controleren en aanwijzen. "Het idee bestaat dat een FAC'er niet kan werken zonder deze geavanceerde spullen. Dat geldt voor de Nederlandse cursisten zeker niet. Zij leren uitgebreid werken met de basisuitrusting van verrekijker, kaart, kompas en radio."