Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Uitvoeringsallianties Randstad 2040 op stoom

Nieuwsbericht 29 april 2009
Uitvoeringsallianties Randstad 2040 op stoom
De Randstad 2040-uitvoeringsallianties komen op stoom. De allianties van overheden en marktpartijen zijn gevormd om de structuurvisie Randstad 2040 van het kabinet tot uitvoering te brengen en vallen onder het kabinetsprogramma Randstad Urgent.

Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandag in Den Haag presenteerden de diverse allianties hun plannen voor een duurzame en economisch concurrerende Randstad aan minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu. Met de Randstadvisie kiest het kabinet voor versterking en verdichting van onze steden, en voor een flinke verbetering van de omliggende groene gebieden.

Ruimte benutten Projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en VROM gaan samen een handreiking maken voor verdichting en transformatie in de steden. De handreiking moet overheden en ontwikkelaars helpen binnenstedelijke gebieden op te knappen en opnieuw te ontwikkelen. Dat is gezien de vaak vereiste verplaatsing van bedrijvigheid of het opruimen van oude vervuiling lastig voor elkaar te krijgen. De opstellers, waaronder ING Real Estate, Amvest en Mitros, putten uit hun ervaring in Maarssenbroek en de A12-zone bij Utrecht. Met de handreiking wordt invulling gegeven aan een oproep van de Tweede Kamer om de ruimte in de stad nog beter te benutten. De handreiking komt van pas bij het afsluiten van de verstedelijkingsafspraken 2010-2020 tussen kabinet en gemeenten. Eind dit jaar volgt een uitgebreid actieprogramma binnenstedelijke verdichting.

Kennis Ook de andere allianties komen goed op stoom. De zeehavenalliantie van Rotterdam en Amsterdam maakt nu al werk van efficiënt ruimtegebruik. Zo heeft Rotterdam recent de Amsterdamse inzet voor een betere zeetoegang actief ondersteund. Onder aanvoering van Wim Deetman werken OC&W, VROM en diverse kennisinstituten aan de versterking van de kennisinfrastructuur van Den Haag als internationale stad van recht, vrede en veiligheid. In een drietal pilots - Amstelscheg, Deltapoort en Midden-Delfland - gaan lokale overheden 'groenblauwe' topkwaliteit realiseren om meer groene recreatiemogelijkheden voor stadsbewoners te scheppen. Ook het werk aan de economische structuurversterking van Rotterdam vordert gestaag. Tot slot is er een alliantie voor klimaatbestendige steden in de maak.

( bron: http://www.vrom.nl//pagina.html?id=40001 )