VoteMatch Europe online

29/04/2009 16:50

Instituut voor Publiek en Politiek

Zojuist is in Brussel de VoteMatch Europe 2009 (www.votematch.eu) gepresenteerd. VoteMatch Europe is een samenwerkingsverband van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de Duitse Bundeszentrale für politische Bildung (bpb) en het Franse CaféBabel.

De VoteMatch Europe telt 25 stellingen en is een zogenaamde pan-Europese StemWijzer. Het resultaat komt dus niet uit bij een nationale delegatie, maar bij een internationale fractie in het Europees Parlement.

De VoteMatch Europe is te raadplegen in zes taalversies: Pools, Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Net als bij de StemWijzer komen in de Vote Match Europe belangrijke Europese verkiezingsonderwerpen aan de orde zoals: uitbreiding van de EU, de bestrijding van de financiële crisis, meer of minder bevoegdheden voor het Europees Parlement.

Daarnaast is www.votematch.eu de portalsite naar twaalf verschillende Europese StemWijzers voor onder andere Duitsland (Wahl-O-Mat), Groot-Brittannië (Vote Match), Tsjechië (Kohovolit), Polen (Laternik Wyborsza), Oostenrijk (Wahlkabine), Italië (Cabine Eletorale), Roemenië (Testeaza-ti votul!), Ierland (Vote Match) en Bulgarije (Glasovoditel).

Door het netwerk van nationale VoteMatch-es ontstaat een interessante uitwisseling van gegevens en kan worden nagegaan hoe in andere landen over Europese onderwerpen gedacht wordt.

De VoteMatch Europe is in 2004 voor het eerst door het IPP ontwikkeld.





http://www.votematch.eu