Openbaar Ministerie


* >Vernieler Zuilen veroordeeld

Vernieler Zuilen veroordeeld

29 april 2009 - Arrondissementsparket Utrecht

Vernieler Zuilen veroordeeld

De verdachte die sinds vorige week vast zit voor het plegen van vernielingen bij de onderbuurvrouw van de weggepeste bewoonster uit Zuilen is door de politierechter in Utrecht veroordeeld.

De verdachte moest zich verantwoorden voor het vernielen van een schutting en twee plantenbakken. Het Openbaar Ministerie sprak van een zaak die moet worden gezien in de context van de onrust die er de afgelopen tijd is in de wijk Zuilen. Het gaat dan niet alleen om het vernielen van iemands spullen, maar vooral om de achterliggende intimidatie. Hierdoor worden burgers aangetast in hun fundamentele gevoel van veiligheid. Het OM stelde dat in deze zaak ook het gezag van politie en justitie in het geding is. Het OM was van mening dat een helder signaal moet worden afgegeven dat niet de straat regeert maar dat wij in Nederland in een fatsoenlijke rechtstaat leven waarbinnen de geldende regels geëerbiedigd worden. Het OM eiste daarom een zware straf van vier weken gevangenisstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met daarbij een gebiedsontzegging voor een deel van de wijk Zuilen.

De politierechter veroordeelde de verdachte voor het vernielen van de schutting en de plantenbakken. Ook hij vond dat wegpesten en intimideren op geen enkel wijze te tolereren is. De verdachte kreeg een gevangenisstraf opgelegd van twintig dagen, waarvan tien dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met als bijzondere voorwaarde een gebiedsontzegging gedurende een jaar voor een deel van de wijk Zuilen.