Politie Haaglanden

Extra persbericht 29 april

Haaglanden, 29-04-2009

Bloemen voor Burger in Blauw
Delft- Een 30-jarige man uit Delft die zaterdag 25 april in het kader van Burgers in Blauw meedraaide met een avonddienst van de politie hield omstreeks 22.30 uur een 22-jarige woningbreker uit Rijswijk aan. Een oplettende getuige zag twee mannen door een ruit een woning in de Molukkenstraat binnen gaan en belde direct de politie. De gewaarschuwde politieagenten met in de auto de Delftenaar zagen toen zij de Molukkenstraat inreden een man wegrennen. Deze sprong op een fiets en kon na een achtervolging met de politieagenten ontkomen. Een andere man kwam later uit de achtertuin tevoorschijn en werd door de Burger in Blauw onmiddellijk gesommeerd te blijven staan. De geschrokken inbreker, een 26-jarige man uit Rijswijk, bleef staan en volgde de bevelen die hij kreeg van de Burger in Blauw op. De Rijswijker werd door de agenten meegenomen naar het bureau. In de brandgang werden nog spullen aangetroffen die de inbrekers uit de woning gehaald hadden.
Een dag later werd, op grond van verklaringen de tweede dader, een 23-jarige man uit Rijswijk aangehouden. De twee, die mogelijk meerdere inbraken gepleegd hebben zitten nog vast. Woensdag ochtend gaf de politie de Burger in Blauw bloemen als dank voor zijn optreden.

Meedoen aan Burgers in Blauw, kijk en oordeel zelf! Het project Burgers in Blauw is er om een aantal inwoners van onze regio kennis te laten maken met de werkzaamheden van Politie Haaglanden. De Politiemonitor wijst uit dat er nog al wat onvrede is over de politie. Voor een deel komt dat door onwetendheid over het politiewerk en over de dilemmas waarmee politiemensen dagelijks te maken krijgen. Uit onderzoeken en uit de praktijk blijkt telkens dat mensen genuanceerder gaan denken over een onderwerp als ze er zelf mee in aanraking komen. Door een aantal mensen in de gelegenheid te stellen een politiesurveillancedienst mee te maken, kunnen zij ervaren waar politiemensen in de praktijk mee geconfronteerd worden, wat de prioriteiten zijn en krijgen zij inzicht in de afgewogen manier waarop de beschikbare capaciteit wordt verdeeld. Achteraf wordt hun de gelegenheid geboden hun ervaringen te delen met politiemensen waarmee zij op surveillance zijn geweest.

Aanmelden voor Burgers in Blauw
Via de site van de Politie www.politie.nl kan men zich aanmelden om een dienst met de politie mee te draaien.