Ministerie van Economische Zaken

Kamervragen over bericht Pilot Private Innovatievouchers

29 april 2009

Hierbij zend ik u de antwoorden op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Gesthuizen (SP) over het verdwijnen van de aankondiging van de pilot met private innovatievouchers. Deze vragen werden ingezonden op 16 april 2009 met kenmerk 2009Z07243.

1
Wat is er de reden van dat de aankondiging dat in april dit jaar de proef met 1000 private innovatievouchers van start zou gaan van de site van uw ministerie, alsmede van de site van SenterNovem is verdwenen? 1 Antwoord
Op 30 maart 2009 is een nieuwsbericht geplaatst op EZ.nl over de opening van de regeling Innovatievouchers 2009 op dinsdag 31 maart met de aankondiging van de pilot Private Innovatievouchers. De volgende dag is de informatie over de private pilot uit het nieuwsbericht verwijderd omdat de exacte vormgeving en datum van openstelling nog niet bekend was. De korte tijd dat het bericht op EZ.nl heeft gestaan, hadden andere site´s de aankondiging al overgenomen.
2
Deelt u de mening dat het van het grootste belang is om in het huidige economische klimaat innovatie te stimuleren en dat dat zeker geldt voor het midden- en kleinbedrijf dat immers de grootste bron van werkgelegenheid is in ons land?
Antwoord
Ja.


1 - Nieuwsbank, 30 maart 2009: "Zevenduizend innovatievouchers nu ook digitaal aan te vragen" http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2009/03/30/H130.htm

- Ministerie van Economische Zaken, 31 maart 2009: "7000 innovatievouchers nu ook digitaal aan te vragen http://www.ez.nl/Actueel/Pers_en_nieuwsberichten/Nieuwsberichten_2009/Maart_2009/7000_innovatievouchers
_nu_ook_digitaal_aan_te_vragen

- SenterNovem, Innovatievouchers
http://www.senternovem.nl/innovatievouchers/


3
Deelt u de mening dat, gezien het relatief lage private onderzoek en ontwikkeling als percentage van het bbp dat Nederland kent, het van het grootste belang is om innovatieve samenwerking tussen het midden- en kleinbedrijf en private mkbkennisinstellingen te stimuleren?
Antwoord
Ja, dit is ook één van de redenen om te starten met de pilot Private Innovatievouchers.

4
Wanneer zal de pilot exact van start gaan?
Antwoord
Er wordt gestreefd de pilot op 11 mei 2009 open te stellen met 500 innovatievouchers. Met de pilot wordt ervaring op gedaan met de besteding van Innovatievouchers bij private kennisleveranciers. Nadat de MKB-ondernemer een voucher heeft ontvangen, helpt Syntens deze bij het formuleren van een kennisvraag en het vinden van een geschikte kennisleverancier voor het beantwoorden van zijn vraag.
Op basis van de eerste ervaringen uit de pilot wordt bepaald wanneer de 2e tranche van nog eens 500 innovatievouchers in 2009 beschikbaar wordt gesteld. Dit wordt aangekondigd in de Staatscourant en via SenterNovem.

(w.g.) Maria J.A. van der Hoeven
Minister van Economische Zaken