Ministerie van Economische Zaken

Antwoord op kamervragen lid Van der Ham over de wens van bakkers

29 april 2009

Bijgaand zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Van der Ham (D66) over de wens van bakkers om op zondag open te gaan, nr. 2009Z07619 ingezonden 21 april 2009.

1
Wat is uw reactie op het onderzoek onder Nederlandse bakkers waarvan een groot deel graag ook op zondag open wil zijn, om de concurrentie aan te kunnen met supermarkten? 1
Antwoord
Op basis van de Winkeltijdenwet (WTW) mogen winkels in gemeenten ten hoogste 12 zondagen per jaar open zijn. Als een gemeente voldoet aan de zogenoemde toerismebepaling in de WTW mag zij bepalen dat winkels meer dan 12 zondagen per jaar open zijn. Het is aan de gemeenten om hier invulling aan te geven, of hier voorwaarden aan te verbinden. Als gemeenten voldoen aan de toerismebepaling mogen bakkers, evenals supermarkten of andere winkels, in die gemeenten dus gewoon open zijn. Naast de toerismebepaling kent de WTW meer vrijstellings- en ontheffingsmogelijkheden. Zo kan winkelopening op zondag worden toegestaan in verband met grensoverschrijdend verkeer, bijzondere omstandigheden, als de winkel onder het vrijstellingsbesluit valt of als sprake is van een avondwinkel.
Het door u aangehaalde onderzoek richt zich op de situatie dat de winkels niet meer dan 12 zondagen per jaar open (mogen) zijn. In dit geval kan de gemeente bakkers een ontheffing verlenen op basis van de specifieke regeling die de avondverkoop op zondag regelt (art. 3, lid 4 WTW). Deze uitzondering kent wel een aantal beperkingen. Zo moet het gaan om winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht, mag opening pas vanaf 16.00 uur en mag er maximaal één ontheffing per 15.000 inwoners worden gegeven. Aangezien deze regeling geldt voor zowel bakkers als supermarkten hebben zij dezelfde rechten. Er ontstaat hierdoor dan ook geen oneerlijke positie ten opzichte van elkaar.

2
Deelt u de mening dat versproducten als brood en banket een product is waarbij de mogelijkheid om het dagelijks te kunnen verkopen een bijzondere meerwaarde heeft in de vermarkting van het product, wat ook blijkt uit het feit dat in veel Europese landen het normaal is dat bakkers open mogen zijn op zondagen? Antwoord
Op grond van de WTW kunnen winkels op werkdagen open zijn van 6.00 uur tot 22.00 uur. Daarnaast biedt de WTW, zoals hierboven beschreven, gemeenten de mogelijkheid om onder voorwaarden winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk eeten drinkwaren worden verkocht op zondag open te laten zijn. De WTW biedt winkels die versproducten verkopen dus een ruime mogelijkheid om geopend te zijn.

3
Bent u bereid met MKB Nederland te overleggen hoe aan de wens van de bakkers tegemoet kan worden gekomen?
Antwoord
Bakkers kunnen op dezelfde voet als andere winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht, gebruik maken van de vrijstellings- en ontheffingsmogelijkheden die de WTW biedt. Het kabinet heeft op dit moment geen plannen om een aanvullende uitzonderingsmogelijkheid in de WTW op te nemen voor een specifieke groep winkeliers, in dit geval bakkers.

(w.g.) Maria J.A. van der Hoeven
Minister van Economische Zaken


1 RTL Nieuws, 18 april 2009