Gemeente Zaanstad

29-04-2009
Gemeente Zaanstad vordert 363.000 euro terug aan bijstandsfraude

De eerste 3 maanden van 2009 heeft de gemeente voor ruim 3,5 ton euro aan bijstandsfraude opgespoord. Het gaat hier om vijf personen die allen ten onrechte bijstand van de Gemeente Zaanstad ontvingen.

De meeste fraude wordt gepleegd door samenwonende stellen die opgeven alleenwonend te zijn. Mensen met een partner met een baan hebben geen recht op bijstand als het gezinsinkomen per maand boven de 1283,86 euro zit. Ook wordt vaak fraude gepleegd door het niet opgeven van extra inkomsten.

De Wet Werk en Bijstand (WWB) is bedoeld voor mensen die al langere tijd werkloos zijn en geen inkomsten hebben. Op het moment dat zij andere inkomsten hebben of eigen kapitaal vervalt het recht op bijstand. Op dat moment zijn de mensen in overtreding. De gemeente treedt hard op tegen mensen die frauderen met de bijstand. Wethouder Piet Keijzer van Werk en Inkomen: "Het geld van de WWB is echt bedoeld als laatste vangnet, als mensen onrechtmatig een uitkering innen, maken ze het moeilijk voor de mensen die het echt nodig hebben. Dat vind ik een zeer kwalijke zaak."