MIVD publiceert jaarverslag 2008

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft woensdag 29 april het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over 2008 naar de Tweede Kamer verstuurd. Hierin legt de MIVD verantwoording af over het afgelopen jaar en kijkt zij vooruit naar 2009.

De MIVD heeft zich net als in 2007 vooral gericht op het ondersteunen van de krijgsmacht bij de uitvoering van de operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan. De MIVD verwacht dat de Taliban voortdurend in verzet zullen treden tegen de coalitietroepen. Ook zal de Taliban proberen de lokale bevolking voor zich te winnen door intimidatie. Interne fricties binnen het leiderschap van de Taliban en ontwikkelingen in Pakistan zullen het veiligheidsbeeld verder compliceren. Daarnaast zullen politieke en veiligheidsontwikkelingen, ook binnen het gewapende verzet, in het teken staan van de presidentsverkiezingen in mei 2009. Na een toename van het aantal veiligheidsincidenten in 2007 is dat aantal het afgelopen jaar licht gedaald. De Taliban heeft grootschalige confrontaties met ISAF-en coalitietroepen in 2008 zoveel mogelijk vermeden. Wel maakte de Taliban gebruik van Improvised Explosive Devices (IEDs) en zelfmoordaanslagen. De MIVD besteedde in 2008 daarom nadrukkelijk aandacht aan IEDs. Dit zijn verraderlijke, maar effectieve wapens die tegen lage kosten en met eenvoudige middelen kunnen worden gemaakt.

Piraterij
Somalië vormde een aandachtsgebied voor de MIVD door de inzet van twee Nederlandse fregatten ter bescherming van de voedseltransporten van het World Food Programme. Dit in verband met de sterk toegenomen piraterij in de Golf van Aden. De piraterij in de regio hangt nauw samen met het gebrek aan veiligheid in Somalië zelf. De veiligheidssituatie is in 2008 verder verslechterd. In dit kader heeft de MIVD in 2008 aanzienlijke analysecapaciteit ingezet op Somalië. Gezien het verband tussen piraterij op zee en de politieke en veiligheidsontwikkelingen op het land, werden beide thema's zoveel mogelijk in samenhang geanalyseerd. In 2009 voert Nederland het commando van een Europese operatie voor de kust van Somalië. Nederland neemt dan ook deel met een fregat. Ook hierover zal de MIVD de nodige analysecapaciteit inzetten.

Samenwerking AIVD
In september 2008 is de Unit Contraproliferatie van start gegaan. Dit is een unit waarin de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de MIVD intensief samenwerken op het gebied van (contra) proliferatie van massavernietigingswapens. Alle activiteiten van beide diensten op dit gebied zijn samengevoegd. Doel hiervan is te voorkomen dat Nederland betrokken raakt bij de verwerving van kennis, technologie of goederen die nodig zijn voor het ontwikkelen van massavernietigingswapens door andere landen.

Cyberterreur
Cyberveiligheid, het afschermen van netwerken tegen onbevoegde inbreuken, heeft zich ontwikkeld tot een nieuw (inter)nationaal veiligheidsprobleem. Cyberaanvallen op computersystemen en -netwerken vormen een nieuw type dreiging. Overheidsinstellingen krijgen bijvoorbeeld te maken met inbreuken op computersystemen, waarbij informatie kan worden ontvreemd of gemanipuleerd. Hierbij kan het gaan om militaire technologieën en waardevolle intellectuele eigendommen. Inlichtingen vormen een belangrijke pijler in iedere cyberstrategie om inbreuken tegen te gaan. Inlichtingen spelen ook een belangrijke rol bij het onderkennen van de intenties en mogelijkheden van tegenstanders. Ook gaat het er om de schuilplaatsen, van waaruit cybercriminelen hun aanvallen uitvoeren, zo beperkt mogelijk te houden.

Noot voor redacties (