Minder overtredingen in sociale werkvoorziening

In de sociale werkvoorziening werken bedrijven veiliger met machines. Het aantal overtredingen bij 24 geïnspecteerde bedrijven is gedaald van 168 in 2006 tot 54 vorig jaar. Dit blijkt uit inspecties die de Arbeidsinspectie vorig jaar heeft gedaan in de sociale werkvoorziening. De 24 bedrijven zijn geselecteerd, omdat zij bij vorige inspecties niet goed presteerden.

De Arbeidsinspectie vindt het teleurstellend dat een aantal bedrijven de zaken nog steeds niet op orde heeft. Negen bedrijven met drie of meer overtredingen presteren nog onder de maat. Bij één bedrijf vonden zelfs twee stilleggingen plaats. De Arbeidsinspectie vindt deze situaties ondanks herhaalde inspecties niet acceptabel.

Brancheorganisatie Cedris bespreekt de uitkomsten van de inspecties met haar leden; deze zijn verantwoordelijk voor veilig werk in hun bedrijf. De brancheorganisatie zal de bedrijven daarbij ondersteunen. De Arbeidsinspectie controleert of de betrokken bedrijven maatregelen, die tijdens de controles zijn voorgeschreven, hebben genomen.

Binnen enkele jaren zal de Arbeidsinspectie in deze sector met kwetsbare werknemers opnieuw inspecties uitvoeren naar de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet.


---

De volledige tekst van de brief en de rapporten staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op Actueel en vervolgens op Kamerstukken)

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Migratie en integratie, Onderwijs en wetenschap, Overig, Recht, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid