Unie KBO

Innovatieve voorstellen voor financiering zorg

Innovatieve voorstellen voor financiering zorg

28-4 De kranten staan bol met bezuinigingsvoorstellen op de zorg. De Unie KBO heeft, in CSO-verband, een aantal gedurfde en innovatieve oplossingen voorgesteld.

De lange termijnmaatregelen (vanaf 2011) zijn bekend: bezuinigingen op de zorgtoeslag en ziekenhuiszorg door verdergaande marktwerking. De plannen voor het komende begrotingsjaar zijn in hoofdlijnen duidelijk en sijpelen via krantenberichten langzaam door. Zo wordt gesproken over een boete bij bezoek aan spoedeisende zorg in het ziekenhuis zonder tussenkomst van de huisarts en het niet meer vergoeden van maagzuurremmers.

De Unie KBO en andere ouderenorganisaties hebben de volgende voorstellen gedaan:

* Zowel aanpakken van overschrijding van de beloning van specialisten buiten loondienst, alsook de beloningen aan de top van organisaties.

* Invoeren inkomensafhankelijke premiestelling voor de basisverzekering vanwege de versterking van de inkomenssolidariteit en het opheffen van onnodige bureaucratie.
* Geriaters kunnen een efficiëntere zorg leveren. Daarnaast: wat de ouderenorganisaties betreft komt er in ieder ziekenhuis een afdeling geriatrie.

* Klinisch geriaters zijn een zegen voor de zorg voor kwetsbare ouderen. Zij dra-gen bij aan kwaliteits- en efficiencyverbetering.
* Beleid meer richten op het bevorderen van samenwerking en ketenzorg en min-der op de ontwikkeling van concurrentiemodellen.
* Winst is te boeken bij het terugdringen van bureaucratie en het gebruik maken van ICT-innovaties, zodat efficiënter gewerkt kan worden.

* Onze waarneming is dat diagnostische onderzoeken te vaak onnodige zijn en dubbel plaats vinden. De aanpak van dure medicijnen heeft onze steun.

* Zorg dragen voor een betere bereikbaarheid van huisartsen.

De voorstellen zijn gestuurd naar de vaste kamercommissie en naar alle fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer.

De volledige brief kunt u hier downloaden.