Vereniging Milieudefensie


Kabinet rekent zich onterecht rijk over klimaatbeleid

Amsterdam, 29 april 2009 - Milieudefensie vindt de tevredenheid van het kabinet over haar eigen klimaatbeleid misplaatst. Het kabinet meldt in haar aanbiedingsbrief van het vandaag verschenen rapport 'Verkenning Schoon en Zuinig'(*) dat er 'substantiële voortgang' is geboekt met het ingezette beleid en dat de klimaatdoelen van het kabinet in 2011 worden gehaald. Dat laatste is echter niet zozeer te danken aan een voortvarend kabinetsbeleid, maar vooral aan de gevolgen van de economische crisis. Zodra Nederland uit die crisis kruipt zal de CO2-uitstoot weer versneld stijgen, wegens de nieuwe economische groei én doordat bedrijven nu vanwege de economische crisis en de lage energieprijzen veel minder investeren in energiebesparing. Nog zorgwekkender is dat uit het rapport blijkt dat de kans groot is dat Nederland haar reductiedoelstellingen voor het jaar 2020 niet zal halen.
Willem Verhaak, campagneleider Klimaat van Milieudefensie: "Het kabinet speelt met vuur door nog langer te wachten met intensivering van haar klimaatbeleid. Hoe langer de politiek wacht met het duurder maken van enegieverspilling en het opleggen van strenge energienormen, hoe draconischer de maatregelen in de toekomst zullen moeten zijn. Zeker nu steeds meer klimaatwetenschappers stellen dat de tot nu toe beoogde reductie van 30 procent broeikasgassen in 2020 inmiddels onvoldoende blijkt om de wereldwijde klimaatverandering binnen de perken te houden."

Klimaatwet
Milieudefensie vindt het hoog tijd om met een Klimaatwet de klimaatinspanningen van dit én de komende kabinetten juridisch bindend vast te leggen. In Engeland is dat al gebeurd en ook de Verenigde Staten bereiden een dergelijke wet voor. Willem Verhaak: "Minister-president Balkenende heeft een Deltawet aangekondigd om toekomstige kabinetten te binden aan investeringen in de ophoging van onze dijken. Minister Bos heeft een crisiswet aangekondigd om de toekomstige kabinetten te binden aan de sanering van de staatsschuld. Het wordt nu hoog tijd dat Minster Cramer een Klimaatwet invoert om de toekomstige politici vast te pinnen op hun klimaatinspanningen."


*rapport van Energieonderzoekscentrum Nederland (ECN) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

www.milieudefensie.nl/klimaat

www.klimaatwet.nu