Gemeente Halderberge


Onthulling Indiëmonument in Oudenbosch

onthulling indiemonument

Op dinsdag 28 april werd het opgeknapte en uitgebreide herdenkingsmonument op de begraafplaats aan de St. Bernaertsstraat te Oudenbosch officieel onthuld.

Burgemeester Osterloh onthulde samen met de heer Bedaf een van de twee plaquettes die de uit Oudenbosch afkomstige militairen herdenkt die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. De heren Welten en Van der Bom onthulden een plaquette die herinnert aan hen die vielen in Nederlands-Indië en Nieuw Guinea. Hierna vond het leggen van kransen en bloemen plaats.

Aanleiding van deze onthulling is het verzoek van de heer P. Welten, als inwoner en lid van de Vereniging Oud Militairen Indië-Nieuw Guineagangers (VOMI) West-Brabant, aan de gemeente Halderberge om het herdenkingsmonument op de oude R.K. Begraafplaats aan de Ste Bernaertsstraat te Oudenbosch op te knappen. dit omdat het monument enkele letters miste. Daarbij had de heer Welten gevraagd of het tegelijkertijd mogelijk is de missende letters op het monument aan te vullen, ontbrekende namen toe te voegen en zoals gebruikelijk te voorzien van de erevelden/begraafplaatsen waar deze personen begraven zijn. Al deze wensen zijn meegenomen in het ontwerp van de nieuwe plaquettes.

Hiernaast heeft de heer Welten verzocht of het mogelijk is een extra Indiëmonument aan het Wilhelminaplein te Oudenbosch plaatsen. Bij dit monument wordt jaarlijks de dodenherdenking op 4 mei gehouden. Voor de komst van het monument werd de dodenherdenking op de oude begraafplaats gehouden. Bij het bevrijdingsmonument ligt op dit moment enkel een plaquette voor de Timberwolves. Het verzoek was ook een plaquette te plaatsen ter nagedachtenis aan hen die werden uitgezonden naar Nederlands-Indië en daar hun leven verloren. Ook aan dit verzoek is het college van burgemeester en wethouders graag tegemoet gekomen. De onthulling van deze plaquette vindt na de plaats tijdens de dodenherdenking op 4 mei aanstaande rond 19.50 uur (aansluitend aan de kerkdienst)