Politiebond ACP

29 april 2009

ABP stuurt brief over pensioen en kredietcrisis

Door: Francis van Duren

Pensioenfonds ABP heeft alle deelnemers een brief gestuurd met informatie over de kredietcrisis en en en de gevolgen daarvan voor jouw ABP-pensioen.
Als deelnemer van Pensioenfonds ABP heb jij ook een brief thuisgestuurd gekregen. Hier lees je aanvullende informatie.

Als deelnemer van Pensioenfonds ABP heb jij ook een brief thuisgestuurd gekregen. Hier lees je aanvullende informatie.

In die brief wordt onder andere informatie gegeven over de premieverhoging. De ACP wijst erop dat dit algemene informatie is. Voor wat betreft de betaling van die premieverhoging voor de politiesector is namelijk nog nader overleg met minister Ter Horst noodzakelijk.

Brief ABP
In de brief kun je onder andere lezen dat de pensioenpremie voor het ABP KeuzePensioen - OP/NP tijdelijk met 3% wordt verhoogd. Vanaf 1 juli 2009 komt er 1% premieverhoging en vanaf 1 januari 2010 is dat 2%. De 1%-premieverhoging leidt voor politiemensen niet tot daling van het netto inkomen. Voor het betalen van deze stijging is binnen onze sector budget gevonden.

De 2%-premieverhoging per 1 januari 2010 heeft wel effect op het netto inkomen. De huidige premieverdeling is als volgt: 1/3 deel wordt betaald door de werknemer en 2/3 deel wordt betaald door de werkgever. Voor iemand met een inkomen van ongeveer 35.000 euro bruto per jaar betekent de premiestijging een netto achteruitgang van 0,3 procent. Dit komt bij ongewijzigde premieverdeling neer op een bedrag van 10 euro per maand.

Reactie minister Ter Horst
Minister Ter Horst heeft als `overheidswerkgever' gereageerd op de premieverhoging die door het ABP-bestuur in het herstelplan is opgenomen. Zij heeft aangegeven geen geld te hebben voor de premieverhoging (ongeveer 500 miljoen euro op jaarbasis voor de gehele overheid). De minister heeft daarnaast aangegeven dat, als de verhoging doorgaat, er werkgelegenheid verloren zal gaan binnen de overheidssectoren (bezuinigen). Een andere oplossing is wat haar betreft het verslechteren van de pensioenregeling door bijvoorbeeld de franchise en/of het opbouwpercentage van de pensioenpremie (nu 2,25%) te verlagen. Hierdoor wordt minder pensioen opgebouwd.

Reactie ACP
De ACP vindt deze uitspraken van minister Ter Horst als werkgever van politiemensen ongepast en voorbarig. Op korte termijn zal in de Pensioenkamer gesproken worden over de uitvoering van het herstelplan en de gevolgen daarvan voor onder andere de sector politie. Ook zal in deze discussie de premieverdeling tussen werkgever en werknemers besproken worden. Voor de ACP zijn punten als verlaging van de franchise of verlaging van de opbouw pensioenpremie niet bespreekbaar.
---