Politiebond ACP

29 april 2009

Uitspraak Hoge Raad in TOR-dossier

Door: Riet Dedding

De hoogste rechter in belastingzaken, de Hoge Raad, heeft uitspraak gedaan in het TOR-dossier met betrekking tot de arbeidskorting. De Hoge Raad heeft een definitieve uitspraak gedaan in het TOR-dossier.

De Hoge Raad heeft een definitieve uitspraak gedaan in het TOR-dossier.

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de uitspraak van het gerechtshof in stand kan blijven. Dat betekent dat TOR-deelnemers geen aanspraak hebben op de arbeidskorting. Nu de hoogste rechter heeft geoordeeld over deze kwestie, is een einde gekomen aan deze langlopende procedure. Helaas heeft de maximale inspanning van de ACP niet geleid tot een voor onze TOR-leden bevredigend resultaat.

Terugblik proces
De langdurende kwestie rond het TOR-dossier loopt al sinds begin 2005. Op dat moment is bepaald dat politiemensen die gebruik maken van de TOR (tijdelijke ouderen regeling) niet volgens de witte tabel (loonbelasting) werden belast, maar volgens de groene tabel (belasting over pensioen).
ACP-leden die met de TOR waren, hebben wij geadviseerd om hiertegen bezwaar aan te tekenen. De ACP liet het er niet bij zitten en wilde, nadat de belastingrechter geoordeeld had, een uitspraak van het Gerechtshof.
Op 25 april 2007 oordeelde het Gerechtshof dat de beroepen ongegrond waren. Het Hof volgde hierin de redenering van de belastingrechter dat tegenover het ontvangen van het TOR-inkomen geen directe tegenprestatie staat. Derhalve was er naar het oordeel van het Hof sprake van loon uit vroegere arbeid en kan er geen aanspraak worden gemaakt op de arbeidskorting (en dus toepassing witte tabel). Toch liet de ACP het niet bij deze uitspraak. Er was nog een laatste stap mogelijk: de gang naar de Hoge Raad, de hoogste rechter in belastingzaken. Op 31 mei 2007 werd de zaak daar door ons aangebracht. De uitkomst hiervan kun je in de bovenste alinea's lezen.

ACP-leden die wij in de TOR-zaak vertegenwoordigden, zijn door ons op de hoogte gesteld. Wil je meer lezen over het TOR-dossier, klik dan hier.

---