Gemeente Rhenen


,,Als inwoner kun je echt iets doen voor je wijk

29 april 2009 - ,,Voor ons als gemeente is het belangrijk dat er voldoende mensen bij het wijkgericht werken betrokken zijn. Woorden van wethouder Anne van Miltenburg.

Ook is het volgens de Rhenense wethouder belangrijk dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor wat er in hun wijk gebeurd. ,,Tijdens het rondetafelgesprek van de gemeenteraad was de centrale vraag hoe krijg je de mensen ook werkelijk betrokken bij hun wijk en hoe je hen daarvoor actief kunt krijgen.

Burgemeester en wethouders van Rhenen stellen de gemeenteraad op 2 juni 2009 voor de beleidsnota wijkgericht werken gemeente Rhenen en het plan van aanpak 2009 wijkgericht werken gemeente Rhenen vast te stellen. In het collegeprogramma staat dat de maatschappelijke samenhang en verbondenheid in de gemeente bevorderd moet worden.

Het gemeentebestuur wil inwoners stimuleren om mee te praten en zelf met initiatieven te komen om onderlinge hulp te bevorderen. Vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) heeft de gemeente een brede verantwoordelijkheid als het gaat om leefbaarheid van wijken. Wijkgericht werken is één van de themas die onder de Wmo valt.

Wijkgericht werken houdt de samenwerking van gemeente, inwoners en andere instanties in om de leefbaarheid van wijken te verbeteren. En de betrokkenheid van inwoners bij de leefomgeving van hun wijk te vergroten. In de beleidsnota en het plan van aanpak wordt aangegeven hoe de gemeente dit vormgeeft. De beleidsnota geeft het uitgangspunt weer voor de komende twee jaren en het plan van aanpak behelst de acties voor 2009.

Ana Hulsebosch en Herman van Amerongen zijn de huidige twee vrijwillige leden van het wijkcomité Achterberg. ,,Om de vele lopende en toekomstige projecten door te laten gaan is er meer man/vrouw kracht nodig. Gezocht wordt naar enthousiaste, betrokken en proactieve bewoners van Achterberg die de leefbaarheid van hun dorp een warm hart toe dragen. Ervaring is niet noodzakelijk, enthousiasme wel, aldus het tweetal

Ook in Elst staat men positief tegenover het wijkgericht werken, zo valt uit de woorden van Arie Hartog op te maken. Net als in Achterberg doet men ook in Elst een dringend beroep op de inwoners om actief deel te gaan nemen aan het wijkgericht werken. ,,We doen het nu nog met vier wat oudere mensen. En hebben behoefte aan verjonging. Natuurlijk moeten de ouderen blijven, omdat zij toch meer tijd hebben.

In Rhenen is een harde kern volgens Cees Meerkerk al jarenlang bezig als wijkcomité. ,,Het overleg gaat goed. Nu helemaal met de komst van Agnes Habers. Zij doet er wat aan, daar gaat veel van uit. Wijkgericht werken is belangrijk. Natuurlijk heb je in Rhenen geen vervuilde stad en heb je er geen verloederde wijken. Toch hebben we al heel wat succesjes geboekt. Bijvoorbeeld bij speelplaatsen.

De gemeente Rhenen gaat jaarlijks een budget van 20.000 euro beschikbaar stellen. ,,Dat is een verbetering. Ook de komst van Agnes Habers als beleidsmedewerker wijkgericht werken is een verbetering. Wij willen als gemeente echt een slinger geven aan het wijkgericht werken. Daar heb je natuurlijk mensen voor nodig. Misschien is het wijkgericht werken nu nog niet bekend bij iedereen. Daarom willen wij er meer aandacht aan besteden. Meer bekendheid geven aan deze manier van werken en de mogelijkheden die het wijkgericht werken biedt.

Als inwoner kun je echt iets doen voor je wijk, weet wethouder Anne van Miltenburg. Nu is de gemeente Rhenen bij het wijkgericht werken nog verdeeld in de drie kernen Achterberg, Elst en Rhenen. De wethouder kan zich goed voorstellen dat Rhenen Stad gezien de grootte in een later stadium verdeeld gaat worden in meerdere wijken. ,,Als mensen samen wat doen in een wijk betekent dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Je straat en je buurt wordt daardoor leefbaarder.

,,De meeste mensen zijn misschien wel tevreden, vervolgt Van Miltenburg. ,,Maar het kan altijd nog beter. Een voorbeeld? In de straat waar mijn moeder woont in Veenendaal zijn in overleg met de gemeente rozen in de straat geplant. Perkjes wilden de bewoners niet meer. Door iedereen in de straat wordt trouw zn schoffelbeurtje gedaan. Zo iets zou je ook heel goed in Rhenen kunnen doen.