Ingezonden persbericht


Amsterdam, 16 april 2009

Kindervoorstelling in de meivakantie
Het meisje en de engel (6+)

Sophie van Oers

Tijdens de meivakantie presenteert het Filmmuseum Het meisje en de engel, een familievoorstelling met theater, film en muziek voor iedereen vanaf zes jaar. In Het meisje en de engel viert het zieke meisje Hazel haar verjaardag. Onverwacht krijgt ze bezoek van Daan, een aardige engel. De acteurs zijn Sophie van Oers en Michiel Sluysmans. Jorieke Abbing schreef het scenario. De filmfragmenten zijn afkomstig uit de collectie van het Filmmuseum. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Rob Stoop. Het meisje en de engel, 29 april (try-out), 14.00; 1, 2, 3 en 6 mei, 14.00. Filmmuseum (Amsterdam). Reprise in de herfstvakantie.

Hazel is het meisje van de bioscoop. Die is al meer dan een eeuw in de familie. Hazel woont erboven met haar ouders, broertjes en oma. Iedereen helpt mee, behalve Hazel die al een tijd ziek is. Omdat ze zo vreselijk veel van film houdt, mag ze in de oudste en de mooiste zaal van het filmtheater haar bed neerzetten. Hazel viert haar verjaardag, en die is heel bijzonder: ze krijgt bezoek van Daan, een engel. Met hem kijkt ze naar filmfragmenten en praat ze over haar leven. Daan is erg benieuwd naar Hazels dromen en gedachten.

Het meisje en de engel is losjes geïnspireerd op het jeugdboek Door een spiegel, in raadselen (1993) van de Noorse schrijver en filosoof Jostein Gaarder, die wereldfaam verwierf met De wereld van Sofie. De voorstelling laat kinderen op een luchtige manier kennismaken met levensbeschouwelijke kwesties.

Over de deelnemers
Sophie van Oers (1983) speelde eerder in de Filmmuseum-familievoorstelling Het mysterie van de Zuidpool (2006) en was ook te zien in de speelfilm Bolletjes Blues (2006) en de televisieserie Voetbalvrouwen (RTL, 2007/8). Michel Sluysmans (1979) vormde samen met Thijs Römer de artistieke leiding van toneelgroep Annette Speelt. Sluysmans bedacht en regisseerde met Vincent van Warmerdam de Orkater-voorstelling Blackface, die nu in de theaters te zien is. Muzikant Rob Stoop (1968) studeerde af aan het conservatorium en speelt onder meer piano en accordeon. Stoop werkte eerder voor Orkater. Schrijfster Jorieke Abbing (1983) debuteerde in 2008 met het jeugdtheaterstuk 'Beste Sneeuw' waarvoor ze de Van der Vies-prijs van de Vereniging van Letterkundigen en de Duitse Kaas und Kappes-Preise ontving. De regie is in handen van Frank Roumen (1963). Roumen regisseerde eerder de Filmmuseum-familievoorstellingen Het mysterie van de Zuidpool (2006), Droomrijk (2004) en Deugnieten (2002). Onder zijn regie won Toneelgroep Venster twee keer op rij het ACA-theaterfestival, voor de voorstellingen Onder controle (2006) en de Nederwestern Post (2007).

Het meisje en de engel
Regie Frank Roumen
Scenario Jorieke Abbing
Spel Sophie van Oers en Michel Sluysmans Muziek Rob Stoop
Speelduur ± 50 minuten

Speeldata 29 april (try-out), 14.00; 1, 2, 3 en 6 mei, 14.00. Prijs: kinderen ¤ 5,-; volwassenen ¤ 7,80. Na- en buitenschoolse opvang: twee kaartjes voor de prijs van één. Reserveren aanbevolen: 020-5891400. Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam.