NIOD


29.4.2009

Onno Sinke gepromoveerd op Radio Oranje aan de RUG

In het proefschrift Verzet vanuit de verte. De behoedzame koers van Radio Oranje geeft historicus Onno Sinke een uitgebreide analyse van het functioneren van Radio Oranje en de invloed van het radiostation. Sinke gaat in op de wijze waarop de regering Radio Oranje inzette voor politieke doeleinden en de vraag in hoeverre de regering erin slaagde haar doel te bereiken.

Radio Oranje was tijdens de Tweede Wereldoorlog het belangrijkste medium om de bevolking in bezet Nederland te bereiken. Als regeringsomroep en als radiostation waarop de toespraken van koningin Wilhelmina te horen waren, had Radio Oranje een gezag dat andere radiostations ontbeerden.

In Verzet vanuit de verte. De behoedzame koers van Radio Oranje gaat historicus Onno Sinke na wat de opdrachten waren van de regeringsomroep. Aan de hand van archiefonderzoek in Nederland en Engeland beschrijft hij hoe de onervaren medewerkers, onder wie de latere historicus L. de Jong, worstelden bij de uitvoering van hun taak. Ministers die hun invloed wilden laten gelden en gebrekkige verbindingen met het moederland waren maar enkele van de problemen waar zij tegenaan liepen. Op basis van dagboeken en rapporten van verschillende instanties onderzoekt Sinke hoe de luisteraars in Nederland reageerden op de uitzendingen. Zo wordt duidelijk wat de mogelijkheden en de grenzen waren van propaganda tijdens de oorlog.

Onno Sinke (1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op 20 april aan de Rijksuniversiteit Groningen bij het Biografie Instituut en was als geassocieerd onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, het NIOD.

Onno Sinke, Verzet vanuit de verte. De behoedzame koers van Radio Oranje, uitgeverij Augustus, Amsterdam, ISBN 9789045702575.