Gemeente Rotterdam

Concerncommunicatie

2009 | 57 Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40, Rotterdam 15 april 2009 Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam

Preventief fouilleren in Centrum Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb heeft het centrum van Rotterdam aangewezen als gebied waar preventief gefouilleerd mag worden. De aanwijzing geldt met ingang 29 april 2009 en duurt tot 30 augustus 2009.

Het gebied Rotterdam Centrum wordt begrensd door de straten Westzeedijk ­ `s- Gravendijkwal - Henegouwerlaan ­ Weena ­ Conradstraat ­ Stationsplein (inclusief Centraal Station) ­ Delftseplein ­ Schiestraat ­ Schiekade ­ Hofplein ­ Pompenburg ­ Goudsesingel ­ Mariniersweg ­ Blaak ­ Verlengde Willemsbrug ­ Boompjes ­ Boompjeskade ­ Vasteland ­ Willemsplein ­ Willemskade ­ Veerdam- Veerkade ­ Westplein ­ Van Vollenhovenstraat ­ Westzeedijk.

Gebleken is dat in dit gebied in de zomermaanden een verhoogde kans is op de aanwezigheid van personen, die in het bezit zijn van een (vuur)wapen en waarbij er een reële kans bestaat dat deze personen die (vuur)wapens ook zullen gebruiken voor het plegen van strafbare feiten. Om het risico van (vuur)wapenbezit en gebruik terug te dringen is tijdens de zomerperiode een intensivering van de veiligheidsaanpak noodzakelijk. De aanwijzing van dit gebied als veiligheidsrisicogebied is daarvan een onderdeel.

In het door de burgemeester aangewezen gebied kan op last van de officier van justitie op grond van artikelen 50, 51 en 52 Wet wapens en munitie, voor de duur van maximaal 12 uur tegenover een ieder de bevoegdheid worden uitgeoefend om: · Verpakkingen van goederen, met inbegrip van reisbagage, te openen; · Vervoermiddelen te onderzoeken; · Een ieder aan de kleding te onderzoeken op wapens en munitie.