Ingezonden persbericht


Persbericht 21 april 2009

Schokland, van tegenspoed tot Werelderfgoed

Lelystad - Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland op last van de regering werd ontruimd. Met de nieuwe tijdelijke presentatie 'Schokland Werelderfgoed' staat Nieuw Land stil bij deze gebeurtenis. 'Schokland Werelderfgoed' is vanaf 29 april tot en met 16 augustus te bezichtigen.

In 1995 is het voormalige eiland Schokland en de directe omgeving als eerste Nederlandse monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd. Schokland staat daarmee symbool voor de eeuwenoude Nederlandse strijd tegen het water. Door de plaatsing op de Werelderfgoedlijst heeft Schokland dezelfde status gekregen als de Chinese Muur, de piramiden van Egypte en Stonehenge.

Met 'Schokland Werelderfgoed' brengt Nieuw Land de aangrijpende geschiedenis van het voormalige eiland in kaart met historische foto's en voorwerpen. Ervaar hun strijd tegen het water en de armoede en maak zelf een "Schokkerdansje". Daarnaast is er ook een beknopte presentatie over de overige Werelderfgoed-plaatsen in Nederland.

Tijdens de meivakantie staan de vakantieactiviteiten in het teken van 'Schokland Werelderfgoed'. Er is een Schokker speurtocht met natuurlijk een leuke prijs, ook is het memoryspel 'Memories van Schokland' te spelen en op gezette tijden speelt er een film over de ontruiming van Schokland. Genoeg te beleven in Nieuw Land!



Ingezonden persbericht