Gemeente Tilburg

Concernstaf
Jeugdlintjes Tilburg 2009

Acht Jeugdlintjes worden uitgereikt op woensdag 29 april 2009

E M B A R G O TOT WOENSDAG 29 APRIL 2009, 15.00 UUR

Sinds vorig jaar reikt de burgemeester jaarlijks de Jeugdlintjes van de gemeente Tilburg uit. Op dinsdag 7 april jl. heeft het college besloten om de Jeugdlintjes dit jaar aan acht kandidaten toe te kennen. Twee van hen krijgen hun lintje op een later moment vanwege vakantie. Op woensdag 29 april 2009 worden zes jonge Tilburgers gedecoreerd. Zij krijgen hun onderscheiding uitgereikt door de burgemeester van Tilburg, dr. R.L. Vreeman, tijdens een bijeenkomst in de raadszaal in het stadhuis (stadskantoor 1) te Tilburg. Het officiële gedeelte van de bijeenkomst begint om 15.00 uur. Dit jaar zal burgemeester Vreeman bij de uitreiking worden geassisteerd door de eerste kinderburgemeester van Tilburg, Nicky Eberson. Met deze gemeentelijke onderscheiding wordt de waardering van het gemeentebestuur voor de jonge Tilburgers tot uiting gebracht.

1. Jorn van Abeelen

- geboren 27 augustus 1991 te Oisterwijk
Jorn is een jongen die bijna volledig doof is vanaf zijn geboorte. Hij spreekt een beetje moeilijk gerelateerd aan zijn handicap. Hij heeft geleerd om goed om te gaan met zijn handicap en functioneert, met wat ondersteuning in en buiten school prima op het 2 College Jozef. Hij zit in het vierde en laatste jaar en doet dus dit jaar eindexamen. Vorig jaar is Jorn met zijn ouders naar Kenia (Kinango) geweest en heeft daar een dovenschooltje bezocht. Hij was geschokt door het enorme gebrek aan voorzieningen en de accommodatie waar de leerlingen in moeten leven en les krijgen. Hij vergeleek zichzelf en zijn bevoorrechte positie met die van de dove leerlingen daar. Terug in Nederland is Jorn op allerlei fronten actie gaan voeren om geld in te zamelen voor het dovenschooltje in Kenia. Hij heeft:

- tijdens de eucharistieviering en de jeugddienst van de Vredeskerk een voordracht gehouden over het project en gecollecteerd;

- in alle klassen op school een voordracht gehouden om het lot van deze kinderen onder de aandacht te brengen en leeftijdgenoten gestimuleerd om actief actie te voeren. Ook heeft hij een kerstactie op touw gezet. Klassen zijn cakejes gaan bakken, die in de pauzes verkocht werden, leerlingen zijn auto's gaan wassen enz. Maar wat vooral van belang is: hij heeft leeftijdgenoten bewust gemaakt van hun luxe positie in vergelijking met jongeren in bijvoorbeeld Afrika;

Nummer
2009174CS
Datum
24 april 2009


- in de Blaak bij de C1000 van Baest een actie opgezet om via de lege flessenbonnetjes geld op te halen en heeft hij tussen Kerst en Drie Koningen bij de kerststal gecollecteerd.
Met deze acties (eind 2008- begin 2009) is veel geld opgehaald voor het dovenschooltje. Jorn heeft laten zien dat hij een zeer initiatiefrijke jongeman is die bereid is om al zijn tijd en energie in te zetten voor kinderen die het veel minder goed hebben. Hij heeft het aangedurfd voor grote groepen mensen het lot van deze kinderen naar voren te brengen. Het getuigt van lef en een niet aflatende betrokkenheid. Jorn is hiermee een voorbeeld voor andere jongeren.

2. Fleur Bax (verhinderd bij de uitreiking op 29 april 2009)
- geboren 15 december 1997 te Tilburg
Sinds september vorig jaar is Fleur elke zondag zo'n vier uur te vinden op kinderboerderij 'Maria Goretti' in de Stedekestraat. Zij verzorgt daar de konijnen, geiten, kippen, pauwen, duiven en het zwijn.
Het is bijzonder dat iemand van pas 11 jaar de discipline op kan brengen om elke zondagochtend weer present te zijn en bij weer of geen weer alle dieren te verzorgen. De kinderboerderij heeft een bijzondere functie in de buurt. Er komen veel bezoekers die zichtbaar genieten van alle dieren en van de speelmogelijkheden voor de kinderen. De gemeenschap waardeert de inzet van Fleur dan ook zeer. Fleur draagt bij aan het draaiende houden van de kinderboerderij en dat is een hele prestatie voor iemand van 11 jaar.

3. Tijme Denissen

- geboren 18 maart 1992 te Tilburg
Tijme is begonnen met het vrijwilligerswerk voor de Twern in de Reeshof tijdens carnaval. Sinds februari 2006 heeft hij tijdens het kinder- en tienercarnaval de volgende taken: surveillance, garderobe, portier, verkoop. Sinds februari 2007 helpt Tijme ook bij de maandelijkse biosavonden op de Boemerang. Hij helpt mee met het klaar zetten van alle spullen, houdt toezicht, voert werkzaamheden achter de bar uit en ruimt mee op.
Ook bij de discoavonden op de Boemerang is Tijme nagenoeg altijd aanwezig. Al ruim twee jaar helpt hij daar mee om alles klaar te zetten en tijdens de activiteit draait hij de muziek. Samen met de kinderen bedenkt hij (dans-) spelletjes die gedaan worden. Daarnaast helpt hij mee achter de bar en ruimt hij aan het eind van de avond mee op. Zijn opgedane ervaring met de disco op de Boemerang draagt hij ook over aan anderen. Hij heeft o.a. de discocrew van de Heyhoef een cursus dj-en gegeven. Wijkcentra hebben een grote behoefte aan dit soort vrijwilligers en de inzet die Tijme toont, wordt dan ook zeer gewaardeerd.
Naast zijn vrijwillige inzet van vele uren voor de wijkorganisatie is Tijme de enige student binnen zijn leerjaar (van de opleiding Sound & Vision) die van niveau 2 naar niveau 4 over mag stappen. Dit is uniek. Hij heeft dit te danken aan zijn prima inzet en is ook daarmee een voorbeeld voor andere jongeren.
4. Bram van Oers

- geboren 10 december 1997 te Tilburg
Bram zit sinds december 2006 op SBO Noorderlicht vanwege dyslexie, concentratieproblemen en een aan autisme verwante stoornis. Bram heeft een brief

gemaakt waarin hij aangaf andere kinderen binnen de school te willen helpen die gepest worden. Hij schrijft dat hij als "ervaringsdeskundige" ziet dat ook op zijn school kinderen worden gepest en dat hij die kinderen goed zou kunnen helpen door middel van gesprekjes.
Sinds eind vorig jaar begeleidt Bram, als pestcoach, een jongere leerling van school om die te leren weerbaarder te worden. Dit gaat erg goed en de school wil Bram's hulp meer in gaan zetten.
En al heeft er pas één gesprek plaatsgevonden, dit initiatief is heel bijzonder en origineel te noemen. Het verdient een aanmoediging omdat Bram, met zijn achtergrond, een uniek aanbod heeft durven doen. Hij is een geweldig voorbeeld voor de andere kinderen.

5. Inge Okkerse (verhinderd bij de uitreiking op 29 april 2009)
- 28 oktober 1993 te Udenhout
Sinds 2000 helpt Inge 4-6 per week, naast haar eigen turntrainingen, belangeloos turnsters bij de diverse turnlessen.
Op de woensdag helpt Inge bijvoorbeeld bij de lessen van 18.00-19.00 uur en 19.00- 20.00 uur van space-jumping/airtumbling (resp. 8-12 jr en 12 jr- ouder). Op donderdag bij de turnlessen meisjes (18.30-19.30 uur, 10 t/m 12 jr en 19.30-20.30 uur, 13- 14 jr) en op vrijdag bij de turnlessen selectie 1 (15.45-16.45 uur). Daarnaast staat zij altijd klaar bij diverse evenementen en wedstrijden, zoals bij:
- de DOS wedstrijddagen, dit jaar bijvoorbeeld op 4 en 5 april;
- de DOS Show, een grote show van twee dagen met optredens, turn- en showelementen op muziek (elk jaar m.u.v. 2009);

- de Tilburgse kampioenschappen, hier assisteert Inge de jury door het ophalen van briefjes vaak van 's ochtends 08.30 uur tot 's avonds 19.30 uur.
- het Tilburgs Turnement, de kampioenschappen voor de net niet topturners (bij DOS hoog in het vaandel).

- de sport en spel dag van de FGRT (een overkoepelend orgaan, samenwerkingsverband van meerdere turnverenigingen uit de regio). Dit valt altijd op een zondag;

- het Udenhouts Jongleerfestival, dit jaar op zondag 22 maart;
- de jaarlijkse show in zorgcentrum de Eikelaar in Udenhout, dit jaar op zondag 1 februari. Inge hielp niet alleen tijdens deze show, maar verzorgde ook een turnsolo. Naast al deze uren valt Inge vaak spontaan extra in. DOS is een echte familieclub, een dorpsturnclub met vele leden. Hoog in het vaandel staat dat iedereen even belangrijk is. Hij of zij die goed is, maar zeker ook hij of zij die "gewoon" sporten kan. Het geleerde wordt van oud op jong overgegeven. Inge is door haar inzet en onophoudelijke vrolijke en vriendelijke uitstraling een voorbeeld voor menig sporter en vrijwilliger en draagt het "DOS-familie-gevoel" met enthousiasme uit. Ook op sportief en sociaal gebied en op doorzettingsvermogen geeft zij mensen het goede voorbeeld.

6. Manon Pijnenburg

- geboren 5 maart 1993 te Goirle
Sinds mei 2006 begeleidt Manon iedere week in het weekend drie uur lang de ouderen van een verzorgingsafdeling van de Kievitshorst. Zij zorgt ervoor dat de tafels zijn gedekt en alle benodigdheden aanwezig zijn. Manon zorgt voor de sociale contacten door tijdens de maaltijd het gesprek mee gaande te houden. Soms is zij de brug tussen bewoners die dit moeilijk zelf kunnen. Ook is zij de link naar buiten toe, waardoor er voor de bewoners ook nieuwe gespreksonderwerpen ontstaan. Bewoners die niet meer naar de huiskamer komen, krijgen in hun appartement hun maaltijd. Manon zorgt dat zij deze krijgen, maakt een praatje, helpt eventueel met het snijden van de boterham en kijkt of zij vragen kan beantwoorden. Na de maaltijd ruimt Manon alles weer op en doet zij nog een koffierondje langs de appartementen. Ook dat zijn belangrijke sociale momenten.
Manon doet dit alles vol overgave en de bewoners zijn zeer aan haar gehecht. Door hun contact met Manon blijft hun leefwereld wat ruimer. Manon is de jongste van drie jeugdige vrijwilligers en het langst in dienst en wordt gezien als symbool voor jonge vrijwilligers.

7. Laura Rosmulder

- geboren 25 november 1991 te Tilburg
Laura is als 5-jarig meisje begonnen bij de Bevers van Scouting Groenewoud, de jongste speltak. Sinds 2006 is zij van deze speltak leidster. Elke zaterdag staat ze samen met andere stafleden zo'n 3 á 4 uur klaar voor kinderen van 5 t/m 7 jaar. Hierbij zijn ook kinderen die het thuis wat minder goed hebben, of sociaal minder onderlegd zijn. Laura organiseert voor deze kinderen elke week leuke activiteiten, zodat ze er even lekker uit zijn.
Laura is al enkele jaren actief als staflid, maar nog steeds is ze de jongste. De stafraad komt 1x per maand bijeen en vergadert over het wel en wee van de speltakken en de programma's voor de zaterdagen.
Ook voor groepsactiviteiten, zoals de kerstmarkt en de buurtactiviteiten op het terrein is Laura altijd inzetbaar.
Het is heel bijzonder dat zo'n jong iemand, naast een studie, zoveel vrije tijd opoffert aan de scouting.

8. Laila Schollen

- geboren 21 juni 1994 te Goirle
Sinds september 2007 is Laila eenmaal per zes weken zaterdags van 15.00-17.15 uur aanwezig in Huize Padua om demente bejaarden van de gesloten afdeling naar de wekelijkse eucharistie- of communieviering te brengen. Samen met haar begeleidster brengt zij zo'n tien demente bejaarden, vaak in een rolstoel, naar het voor die gelegenheid tot kerk omgebouwde restaurant van Huize Padua. Laila zorgt er voor dat deze mensen kunnen deelnemen aan de viering en -waar mogelijk- kunnen meezingen. Laila zorgt er voor dat ze weer wat onder de mensen komen en wat aanspraak hebben. Laila is een heel rustige, vriendelijke en sociale meid en maakt graag een praatje met de ouderen. Door Laila wordt hun wereld weer iets groter. Laila is altijd bereid extra in te springen en reageert altijd direct op verzoeken om te komen helpen. Naast haar schoolwerk zet zij zich belangeloos in voor de ouderen in de samenleving.

Contactpersoon:

- Mischa van Scheijndel, Concernstaf/ Bestuursadvisering en -ondersteuning, gemeente Tilburg, telefoon: 013 542 9234, email: mischa.van.scheijndel@tilburg.nl