Ingezonden persbericht


Persbericht

Talkshow en muziek "Liefde in oorlogstijd".

Op woensdagavond 29 april a.s. presenteert Steffie van den Oord, auteur van het boek Liefde in Oorlogstijd", de door het museum verzamelde voorwerpen en verhalen van de gelijknamige tentoonstelling: dagboeken, foto's, trouwjurken, huwelijkscadeaus's en persoonlijke herinneringen. Op dezelfde avond treedt Nijmegenaar Jan Hendriks op met de muziek die hij speelde op de piano tijdens de dansavonden in Concertgebouw de Vereeniging in de periode Nijmegen Frontstad. Een avond die je hart sneller doet kloppen! Aanvang: 19.30 uur (reserveren noodzakelijk). Entree: 2,50 euro. Belangstellenden die voorwerpen of verhalen hebben geleverd of nog leveren hebben gratis toegang. De Tweede Wereldoorlog beïnvloedde het liefdesleven van een hele generatie mensen. Ze kregen - zoals altijd - vlinders in hun buik. In de prachtige tijdelijke tentoonstelling "Liefde in oorlogstijd" maakt u een tocht door de geschiedenis, die laat zien hoe liefdesgevoelens alles kunnen doorbreken: op straat, in de onderduik, in de kampen en aan het front. Ook beleeft u de liefdes met de Bevrijders en Duitse soldaten, de roze liefde en zelfs de grootschalige prostitutie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Te zien t/m 30 september 2009.

April/mei programma

29 april: Anne Frank middag

Filmvertoning in onze bioscoop van 'Het korte leven van Anne Frank'. Daarna bezoeken de kinderen de tentoonstelling, waar de thema's onderduiken en dagboeken verder toegelicht worden. Leeftijd 10 tot 15 jaar, van 14.00 tot 16.00 uur.

2 t/m 5 mei: Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

Demonstratieshow van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Buitenprogramma. Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren 1940. Gehele dag, doorlopend. 3 mei: Open rondleiding 'Liefde in oorlogstijd'

U kunt zich aansluiten bij de open rondleiding door de expositie 'Liefde in oorlogstijd: vlinders in de buik van de jaren '40': om 14.00 en om 15.00 uur.

4 mei: Anne Frank middag

Filmvertoning in onze bioscoop van 'Het korte leven van Anne Frank' (zie beschrijving boven bij 29 april).

4 mei: Nationale Herdenking: stille tocht in Groesbeek

Tocht naar de Canadese begraafplaats in Groesbeek vanaf gemeentehuis te Groesbeek en vanuit Berg en Dal. Plechtigheid aldaar. Daarna bijeenkomst in het Bevrijdingsmuseum. Aanvang 19.00 uur.

5 mei: Nationale Bevrijdingsdag

Feestelijk programma in en rondom het museum met o.a. muziek en film.

Ook kinderprogramma met speurtocht e.d. Van 10.00 tot 17.00 uur. 24 mei: Open rondleiding 'Liefde in oorlogstijd' (zie beschrijving boven bij 3 mei ).

19 mei: Kinderen van Duitse soldaten en Nederlandse moeders. Thema-avond "Liefde in oorlogstijd". Monika Benndorf en Frans van Dreumel vertellen hun levensverhaal. Over de strijd om zichzelf als kinderen van een Duitse militair te accepteren en geaccepteerd te worden door de samenleving. Aanvang: 19.30 uur (reserveren noodzakelijk).