Ministerie van Buitenlandse Zaken

Staatssecretaris Timmermans naar topoverleg met de Golf

27-04-2009 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Staatssecretaris Frans Timmermans neemt op 29 april deel aan de jaarlijkse ministeriële vergadering tussen de EU en de Cooperation Council for the Arab States of the Gulf (GCC) in Muscat, Oman.

Timmermans (Europese Zaken) zal aandacht vragen voor de financiële crisis en benadrukken dat de EU en de GCC als economische grootmachten gedeelde belangen en verantwoordelijkheden hebben bij de aanpak van de crisis.

Om het herstel van de wereldhandel te bevorderen moeten de internationale financiële instellingen worden versterkt. Ook is het van groot belang dat ook de EU en de GCC de verleiding van het protectionisme weerstaan. De doelstellingen op het gebied van energie en klimaat mogen niet onder de crisis lijden.

De staatssecretaris zal verder aandacht vragen voor de situatie in Jemen. Nederlandse zorgen over de stabiliteit in dat land nemen toe. De EU en de GCC hebben er beide belang bij gezamenlijk te werken aan de ondersteuning van het ontwikkelingsproces in Jemen. Timmermans zal er daarom voor pleiten dat de EU en de GCC hun samenwerking op dit punt intensiveren. Nederland speelt hierin internationaal een voortrekkersrol.

Overige onderwerpen van gesprek zijn onder andere de situatie in Irak, Iran, het vredesproces in het Midden Oosten en de lopende onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord.