Gemeente Alkmaar


28 april 2009

Embargo tot 29 april 2009, 10.00 uur.

Zeven Koninklijke Onderscheidingen in Alkmaar

Op woensdag 29 april reikt de burgemeester van Alkmaar, de heer P.M. Bruinooge zeven Koninklijke Onderscheidingen uit. Vier Alkmaarders worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en drie Alkmaarders worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis. De uitreiking begint om 10.00 uur.

Aansluitend aan deze uitreiking biedt de burgemeester, in de foyer van De Vest, een receptie aan de inwoners van Alkmaar aan die eerder een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen. Ook de nieuwe decorandi zijn hierbij aanwezig.

Mevrouw D. (Dieuwerke) Kruizinga-Ebbens (83) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Kruizinga krijgt de onderscheiding onder meer voor haar langdurige inzet ten bate van de samenleving. Decoranda heeft sinds 1962 bijgedragen aan de (bestuurlijke) activiteiten op het gebied van kerkelijk leven, gemeentepolitiek, ouderen en ten behoeve van de Federatieve Vrouwenraad en de Vrouwen Advies Commissie (VAC). Zo is mevrouw Kruizinga van 1962 tot 1975 clubleider geweest voor kinderen van acht tot veertien jaar van de Gereformeerde Kerk te Alkmaar. Tevens is zij tot 1976 lid geweest van het CDA-bestuur, afdeling Alkmaar, en was mevrouw Kruizinga tot 1984 voorzitter van de Federatieve Vrouwenraad, waarvoor zij taalcursussen en cursussen Economie en Algemene Ontwikkeling organiseerde. Ook is decoranda lid van de VAC geweest (1978-1997) en was zij tot 1992 lid van het CDA Vrouwenberaad (voorheen de Gereformeerde Vrouwenraad) in Noord-Holland. Tot 2002 was zij bestuurslid van het Dagelijks Bestuur van de Ouderenraad van de gemeente Alkmaar. Tevens was decoranda tot 2002 bestuurslid en voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB), afdeling Alkmaar/Heiloo. Tot april 2008 was mevrouw Kruizinga voorzitter van de wijkraad van de Vrijheidskerkgemeente in Alkmaar-West.

De heer H.J. (Henk) Koning (82) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Koning krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn langdurige inzet ten bate van de samenleving. Hij heeft sinds 1956 bijgedragen aan de (bestuurlijke) activiteiten op het gebied van cultuur, openbare orde en veiligheid, het kerkelijk leven en welzijn en zorg. Zo is de heer Koning tot 1984 bestuurslid en beheerder van het toenmalige dorpshuis van de Oranjevereniging Oudorp geweest en was hij tot 2001 lid van de vrijwillige brandweer Oudorp. Tot op heden is de heer Koning medeoprichter, secretaris en regisseur van toneelvereniging "Tot Ons Plezier" te Oudorp. Ook is decorandus vrijwilliger bij de St. Laurentius-parochie. Tevens is hij vrijwilliger bij verzorgingstehuis Lauwershof en bij zorgcentrum "De Oldenburgh".

De heer C. (Cees) Jongejan (56) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Jongejan krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn langdurige inzet ten bate van de samenleving en ter stimulering van anderen. Decorandus was in de periode 1987 - 2008 lid van de vrijwillige brandweer van Alkmaar. Als "korpscommandant" van het vrijwillige korps Kwiek binnen de brandweer Alkmaar heeft hij veel bijgedragen aan technische commissies en de vrijwillige adviescommissie. Hij heeft daarmee een nadrukkelijke rol gespeeld in de totstandkoming van het beleid binnen de brandweer in Alkmaar.

De heer B.M. (Bob) Heusij (65) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Heusij krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn langdurige, initiërende, bestuurlijke en uitvoerende inzet ten bate van de samenleving en ter stimulering van anderen. Decorandus heeft sinds 1974 bijgedragen aan diverse activiteiten op het gebied van onder meer ondernemerschap, cultuur en welzijn. Zo was hij tot 1992 oprichter en directeur/bestuurslid van het Biermuseum De Boom. Ook is de heer van Heusij tot 1996 bestuurslid geweest van de Landelijke Vereniging van Huisvestingsambtenaren. Tot 2004 was de heer van Heusij mantelzorger en is hij medeoprichter van de stichting Lindengrachtconcerten geweest. Tevens is de heer van Heusij tot 2008 medeoprichter en lid van de Puienprijscommissie van de Historische Vereniging Alkmaar geweest en was hij tot 2008 voorzitter van de VVD afdeling Alkmaar. Tot heden is decorandus voorzitter van het Biergilde De Tempelier (tevens oprichter en penningmeester tot 2002) en is hij oprichter en voorzitter van de Stichting Aanlichting Monumentale Binnenstad Alkmaar (Samba). Ook is de heer Heusij medeoprichter en secretaris van de Stichting Nieuwlandbrug en is hij secretaris voor Horeca Alkmaar. Daarnaast is decorandus deelnemer aan de besprekingen van de Federatie Ondernemersverenigingen Centrum Alkmaar (FOCA) en is hij vrijwilliger bij de Werkgroep Dijk, bestaande uit winkeliers en bewoners.

De heer H. (Haye) Nicolaij (61) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Nicolaij krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn langdurige inzet ten bate van de samenleving en ter stimulering van anderen. Decorandus heeft geruime tijd ingezet op diverse maatschappelijke terreinen. Zo is de heer Nicolaij vanaf 1980 actief bij Christelijke Sportvereniging Jong Holland, als secretaris, jeugdleider, vrijwilliger en voorzitter van de jubileumcommissie. Ook is hij sinds 1988 secretaris, vrijwilliger en lid van de PR-commissie bij het Alkmaars Christelijk Mannenkoor. Tevens is de heer Nicolaij medeorganisator van de zeskamp/regionale sportdag voor het personeel van de politie, justitie, brandweer en de rechtbank. Bovendien is hij organisator van het Interkerkelijk Volleybaltoernooi. Vanaf 1998 is de heer Nicolaij penningmeester van de Werkgroep Oecumenische Kerkdiensten voor Verstandelijk Gehandicapten. Ook is hij voorzitter en secretaris van de werkgroep Alkmaar van Dorcas en coördinator van de Dorcas Voedselactie. Van 2006 tot 2008 is de heer Nicolaij hulpofficier van Justitie geweest. Tot heden is decorandus penningmeester van het bestuur van een stichting in Heerhugowaard die als doel heeft tussentijdse schoolverlaters terug te laten keren naar school, is hij hulpkoster in een plaatselijke kerk, steward bij activiteiten van de Evangelische Omroep Nederland en is hij bewindvoerder van veertien personen in Alkmaar en omgeving die in financiële nood verkeren.

De heer P. T. (Peter) Horbach (68) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Horbach krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn langdurige inzet ten bate van de samenleving. Decorandus heeft sinds 1975 bijgedagen aan activiteiten op sportief terrein, voor enige oudercomités, voor de plaatselijke politiek en op cultureel terrein. Vanaf 1975 tot 2007 heeft de heer Horbach zich intensief ingezet voor Omnisportvereniging Alcmaria Victrix. Daarnaast was de heer Horbach voorzitter van het Oudercomité van de Petrusschool (1975-1982). Tevens is hij vier jaar Bestuurslid van het Stedelijk Oudercomité geweest en was hij van 1983 tot 1990 bestuurslid van de plaatselijke afdeling D66. Ook was de heer Horbach zeven jaar voorzitter van de Scala Musicalvereniging. Van 1996 tot 2005 was decorandus initiator/bestuurslid van de Stichting Sportstimulator. Tot 2008 is de heer Horbach voorzitter van de Sportraad van Alkmaar geweest en tot 2009 voorzitter van de Stichting Sportgala. Tot heden is de heer van Horbach lid van de Kennisgroep Westrand, waar hij met veel enthousiasme meewerkt aan een toekomstvisie voor de stad Alkmaar.

De heer G. F. (Gerard) Floris (68) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Floris krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn langdurige inzet ten bate van de samenleving. Decorandus heeft sinds 1972 bijgedragen aan activiteiten op sportief terrein, ten behoeve van openbare orde en veiligheid te Oudorp en ten behoeve van de carnavalsvereniging en de Winkeliersvereniging Oudorp. Zo zet de heer Floris zich al vanaf 1972 in voor voetbalvereniging Kolping Boys, waar hij bestuurslid, vice-voorzitter, voorzitter/organisator van het zomeravondvoetbal, voorman van de werkploeg, drukker van het clubblad, verslaggever van de voetbalwedstrijden en gastheer bij wedstrijden van het eerste elftal is. Ook is de heer Floris van 1972 tot 2004 scheidsrechter geweest ten behoeve van de KNVB, afdeling Noord-Holland en was hij tot 2009 bestuurslid en vice-voorzitter van de Sportraad van Alkmaar. Overigens is de heer Floris van 1974 tot 1996 lid van de Vrijwillige Brandweerkorps Oudorp geweest. Tevens is hij 25 jaar voorzitter van de Winkeliersvereniging Oudorp geweest. Voorts was hij gedurende de periode 1975-1980 actief voor de plaatselijke carnavalsvereniging. Vanwege verblijf in het buitenland op 29 april, krijgt de heer Floris binnenkort zijn onderscheiding alsnog uitgereikt. Deze uitreiking staat gepland op vrijdag 8 mei, om 14:00 uur. U krijgt hierover nog nader bericht.