Arcadis NV

PERSBERICHT

Arnhem, 29 april 2009

ARCADIS WINT EERSTE PPS ZIEKENHUIS PROJECT IN DUITSLAND

ARCADIS (EURONEXT: ARCAD), de onderneming die internationaal adviezen, ontwerpen, ingenieurs- en managementdiensten levert, heeft vandaag bekendgemaakt dat samen met Stein Projektmanagement opdracht is verkregen voor project management en technisch advies voor de nieuwbouw van het Hochtaunus ziekenhuis in Bad Homburg. Opdrachtgever voor het project is Hochtaunuskreis, een gemeente nabij de Duitse stad Frankfurt. Het is het eerste Publiek Private Samenwerking (PPS) project voor de bouw van een ziekenhuis in Duitsland. Een gedetailleerd onderzoek toonde aan dat het huidige ziekenhuis inefficiënt was en modernisering te duur. De Hochtaunuskreis besloot daarom voor 140 miljoen een nieuw gebouw neer te zetten, gesteund door het Ministerie van Sociale Zaken van de deelstaat Hessen, die het ziekenhuis subsidieert. De deelstaat Hessen paste de ziekenhuiswet aan om PPS projecten in gezondheidszorg mogelijk te maken. Door het project als een PPS te ontwikkelen kunnen aanzienlijke kostenvoordelen worden behaald. De Het PPS traject voorziet in de selectie van een private partner die het nieuwe ziekenhuis zal ontwerpen, bouwen en beheren gedurende 25 jaar. ARCADIS zal het proces tot oplevering van het gebouw begeleiden en zal ook ondersteuning verlenen gedurende 6 tot 12 maanden na ingebruikname van het ziekenhuis. De technische bijdrage van ARCADIS omvat de voorbereiding van alle documenten voor de aanbesteding, met ijkpunten voor succes en inclusief het bepalen van kwaliteitsstandaarden en technische vereisten. Doelstelling is om de private partijen voldoende ruimte te geven om de gewenste efficiencyverbeteringen te behalen, terwijl tegelijkertijd misverstanden worden voorkomen en aanbiedingen vergelijkbaar worden gemaakt. Het contract omvat voor ARCADIS en Stein Projektmanagement een bedrag 2,26 miljoen over een periode van vijf jaar. Een Europese aanbesteding voor het ontwerp, bouw en beheer van het ziekenhuis staat gepland voor de zomer van 2009, toekenning van de opdracht aan een private partner voor eind 2010. Het ziekenhuis zal in 2013 in gebruik genomen worden. Het Hochtaunus ziekenhuis is het eerste `green building' ziekenhuis in Duitsland. De nieuwbouw zal worden gecertificeerd als een green building pilot project door de DGNB (Duitse Vereniging voor Duurzaam Bouwen).
Volgens project manager Jürgen Zimmerman viel de keuze op ARCADIS vanwege de expertise op het gebied van gezondheidszorg en PPS projecten en de brede ervaring op het gebied van project management.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Joost Slooten, ARCADIS NV, tel: 026-3778604, buiten kantooruren 06-2706-1880; e-mail: j.slooten@arcadis.nl Imagine the result




Over ons

ARCADIS is een internationale onderneming die advies, ontwerp-, ingenieurs- en managementdiensten levert op de gebieden infrastructuur, milieu en gebouwen. We werken aan de verbetering van mobiliteit, duurzaamheid en de kwaliteit van leven, door balans aan te brengen tussen de gebouwde en natuurlijke leefomgeving. ARCADIS ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten voor bedrijven en overheden. Met ruim 14.000 medewerkers en meer dan EUR 1,7 miljard omzet, heeft de onderneming een uitgebreid internationaal netwerk dat steunt op sterke lokale marktposities. Bezoek ons op internet: www.arcadis-global.nl.

Op de cijfers is accountantscontrole toegepast

ARCADIS NV

Nieuwe Stationsstraat 10 Postbus 33 6800 LE Arnhem Tel 026 3778 292 Fax 026 4438 381


---- --