Vrouwvriendelijkere werkvloer is nog niet voor morgen

29/04/2009 09:05

MANPOWER BELGIUM

Brussel, 29 april 2009 - De helft van de Belgische werkgevers noemt het moederschap een rem op de carrièrekansen van vrouwen en slechts een minderheid verwacht op korte termijn evenveel vrouwen als mannen in topfuncties. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een recente internationale enquête van HR-dienstverlener Manpower. Samen met de resultaten van zijn rondvraag publiceert het bedrijf ter gelegenheid van het Feest van de Arbeid ook zijn nieuwste white paper "Het onbenutte potentieel: vrouwen en het tekort aan talent". Daarin pleit het voor een actievere deelname van vrouwen op de arbeidsmarkt als oplossing voor de wereldwijde talentcrisis.

Enquêteresultaten - Van de 657 werkgevers die Manpower in België bevraagd heeft, vindt 51% dat het moederschap het carrièrepotentieel van de vrouw beperkt. Dat weinig vrouwen doorstoten tot de top, is een vaststaand feit: in België is slechts 5,3% van de directieleden een vrouw en de resultaten van de Manpower-enquête doen vermoeden dat hun aandeel niet snel zal toenemen. Slechts 17% van de bevraagde werkgevers denkt dat vrouwen binnen de 10 jaar de helft of meer van de topfuncties zullen bevolken. Volgens 22% is man-vrouwgelijkheid op directieniveau een kwestie van 10 tot 20 jaar, terwijl maar liefst 28% overtuigd is dat het nooit zover komt.

Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower Belgium noemt het zogenaamde glazen plafond een van de belangrijkste struikelblokken voor vrouwen: "Het feit dat vrouwen in flexibele formules werken, blijkt hun doorstroming naar managementfuncties in de praktijk vaak te hinderen. Maar als werkgevers zelf al niet geloven dat gelijke vertegenwoordiging op topniveau mogelijk is, dan is het zeer moeilijk om vrouwelijke werknemers te motiveren om hun ambities waar te maken, of ze nu kinderen hebben of niet. Ook de loonkloof is een demotiverende factor. In de OESO-landen verdienen voltijds werkende vrouwen gemiddeld nog steeds zo'n 18% minder dan hun mannelijke collega's".

White Paper - In zijn jongste white paper "Het onbenutte potentieel: vrouwen en het tekort aan talent" wijst Manpower dergelijke onflexibele werkstructuren en voorbijgestreefde opvattingen aan als oorzaak voor de huidige ondervertegenwoordiging van de vrouw op de arbeidsmarkt. In de OESO-landen is gemiddeld slechts 60% van de vrouwen aan het werk tegenover ongeveer 75% van de mannen.

Een actievere deelname van de vrouw aan het arbeidsproces is volgens Manpower niet alleen een kwestie van gelijkheid maar ook - en vooral - een economische noodzaak. Ondanks de economische crisis kampen heel wat sectoren met structurele personeelstekorten die zouden opgevangen kunnen worden door vrouwen. Bedrijven die nu meer vrouwen aanwerven, verhogen hun groeikansen in het postcrisistijdperk, met name in de dienstensector, die met zijn ruimere mogelijkheden om flexibel te werken een pak meer vrouwen zou kunnen aantrekken.

Checklist - Om zijn klanten te sensibiliseren heeft Manpower België een checklist opgesteld met 10 criteria voor een vrouwvriendelijke organisatie. Die bevat klassieke en minder klassieke tips, en wil werkgevers en HR-verantwoordelijken in de eerste plaats stimuleren om het thema op de agenda te zetten.

In bijlage vindt u:

- Het volledige persbericht met de resultaten van de enquête en de Manpower-checklist "Hoe vrouwvriendelijk is uw organisatie?"

- De white paper "Het onbenutte potentieel: vrouwen en het tekort aan talent"

Meer info vindt u op www.manpower.be/Media&Research

Wenst u een interview?

Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower Belgium, staat klaar om uw vragen over deze nieuwe white paper te beantwoorden.

Perscontact:

Marc Vandeleene, +32 495 24 05 43

marc.vandeleene@manpower.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel